Klik venligst
NYHETER 2021-6-15 KL. 19:08

Efter 40 år på Växjö Cykelservice: ”Det är nu det går som bäst”

Av Hans Nilsson

Efter 40 år på Växjö Cykelservice: ”Det är nu det går som bäst”
Pandemin har inneburit att folk har börjat cykla mycket mer. Det har gynnat Växjö Cykelservice. - Det är faktiskt nu det går som bäst för mig. förklarar Thomas Karlsson. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. I snart 40 år har Thomas Karlsson drivit Växjö Cykelservice på Norrgatan. Inte en enda dag har han gått till jobbet med tveksamma steg - men nu börjar han planera att trappa ned trots att det går bättre än någonsin.
- Jag har alltid haft en passion för att skruva med cyklar och att hjälpa folk, men det sliter på kroppen att stå och laga cyklar hela dagarna, säger han.
När man kommer in på Växjö Cykelservice möts man genast av en angenäm och bekant doft.
- Folk blir lyriska ibland när de kommer in här: ”Åh, vad det luktar gott”, säger de. Det är gummit som luktar, förklarar Thomas Karlsson.

Det var här på Norrgatan 3 som en 19-årig Thomas Karlsson 1982 startade en egen cykelverkstad med försäljning av cyklar.
Men det var inte helt självklart att han skulle välja den vägen i livet.
- Jag var inne på att bli bilmekaniker först, jag jobbade lite på en bilverkstad i Växjö. Men mitt intresse för att skruva med cyklar var större. Det är fascinerande att skruva med cyklar, berättar Thomas Karlsson, som nu har blivit 58 år.
Den där fascinationen och passionen för att laga cyklar har hängt med i alla år sedan Thomas drog igång Växjö Cykelservice.

Men det är inte bara själva skruvandet med cyklarna som lockar honom.
- Det är det personliga jag gillar också, jag bygger upp en relation med kunderna. Många av mina kunder har varit med ända sedan 1982. De går hit och får sin cykel lagad och det är som förr när man gick till sin skomakare eller skräddare, säger Thomas.
- Jag har byggt upp ett förtroende hos kunderna. Jag tycker om att hjälpa folk med servicen av cyklarna. Mitt motto är att jag ska göra minst en god gärning varje dag i mitt jobb. Det kan vara små saker som att pumpa luft i däcket på en cykel åt en kund eller att smörja kedjan. Jag blir glad av att hjälpa folk, lägger han till.
Under alla år har Växjö Cykelservice haft Skeppshultscyklar och andra träningscyklar till försäljning. Men pandemin har satt käppar i hjulet för den delen av hans verksamhet.
- Innan pandemin hade jag väl 30-40 cyklar i snitt till försäljning, men nu är det 4-5 stycken bara. Så jag har gått från att 30 procent av omsättningen bestått av försäljningen av cyklar till bara 5 procent idag, förklarar han.
Orsaken är att det knappt levereras några nya cyklar eller kedjor, slangar och däck till cyklar sedan över ett år.
- På grund av pandemin har inte båtarna kunnat gå med cyklar från Kina och andra delar av världen. Man har inte producerat så mycket cyklar heller i och med att pandemin har stängt ned fabrikerna.
- Så jag får inte in några nya cyklar. Nu börjar det dessutom bli brist på reservdelar. Jag söker mycket på nätet för att hitta andra leverantörer av reservdelar. Lite kämpigt är det.
Men pandemin har också inneburit att folk har börjat cykla mycket mer än tidigare. Det har gynnat Växjö Cykelservice.
- Det är faktiskt nu det går som bäst för mig. Jag har aldrig haft så mycket att göra som nu under pandemin. Eftersom folk cyklar mer blir det ju mycket mer reparationer och service.
- Jag tycker ju att det roligt att gå till jobbet, jag har aldrig känt att det har tagit emot att gå hit. Men jag får jobba över en hel del nu, både på kvällar och helger och det sliter på kroppen.

Det är ett par år sedan han hade någon anställd. Men kanske är det dags för det snart.
- Jag planerar nu för att trappa ned sakta men säkert, och jag söker någon som kan ta över verksamheten med tiden, säger Thomas Karlsson.


hans nilsson- Många av mina kunder har varit med ända sedan 1982. De går hit och får sin cykel lagad och det är som förr när man gick till sin skomakare eller skräddare, säger Thomas Karlsson. Foto: Hans NilssonDet var här på Norrgatan 3 i Växjö som en 19-årig Thomas Karlsson 1982 startade en egen cykelverkstad med försäljning av cyklar. Foto; Hans Nilsson