NYHETER 2020-7-6 KL. 17:10

Digert program för sommarlovslediga

Av Hans Nilsson

Digert program för sommarlovslediga
Ungdomarna har fått kommunala sommarjobb i projektet som Ola af Trampe leder ihop med Martin Gill. De övar in ett program som de sedan spelar vid förskolor och äldreboenden i kommunen, utomhus på grund av coronapandemin. Foto: Privat

ALVESTA. I år har Alvesta kommun inte fått några statliga medel för att ordna aktiviteter åt sommarlovslediga barn. Men man har ändå satt ihop ett digert program.- Vi lyckas sysselsätta barnen och ungdomarna även denna sommar, försäkrar Kristina Eriksson, chef för Ung i Alvesta.
Under ett antal år har Alvesta kommun fått bidrag av Socialstyrelsen inför varje sommar till aktiviteter åt barn i åldern 6 år till 15 år.
Förra året fick man hela 940 000 kronor för att ordna sysselsättning åt den här gruppen. Men i år blev det inga pengar alls från Socialstyrelsen.
- Därför har vi fått dra in på det där lilla extra i sommar, det blir inte så mycket kultur som vi vill på grund av det. Kultur kostar ju ofta lite mer, säger Kristina Eriksson, som är musiklärare och chef för Ung i Alvesta.

Istället har Kristina Eriksson fått nöja sig med en budget på 400 000 kronor i sommar för att sysselsätta barnen. Med de pengarna har man ändå skapat ett varierat program.
- Vi har till exempel en daglägerverksamhet i flera veckor vid Klappudden och i Torpsbruk med fiske, bad, lek, och grillning som brukar vara mycket populär. I sommar begränsar vi antalet deltagare till under 50 personer på grund av corona förstås, berättar Kristina Eriksson.

Det erbjuds en hel del idrott också. Bland annat tar de relativt nystartade föreningarna Alvesta Tigers, basket, och Alvesta United, fotboll, emot ett antal barn utomhus för spontanidrott. Basket är populärt i Alvesta.
Men det är även populärt med musik i Alvesta och 12 musikintresserade ungdomar i 15-16-årsåldern har fått rena drömjobbet i sommar.
- Det heter Musikprojektet, och ungdomarnas sommarjobb består av att öva in ett program med låtar som de sedan spelar för barnen vid förskolor i kommunen, det blir utomhus på grund av coronapandemin, säger Kristina Eriksson.

Musiklärarna i Alvesta gjorde en liknande sak under vecka 25 när de framförde åtta konserter utanför äldreboendena i kommunen.
Dessutom har två ungdomar fått sommarjobb som journalister av kommunen. De ska vara ute och göra reportage som sedan publiceras på Alvesta kommuns hemsida.
Fältarna i kommunen håller dessutom i Demokratiprojektet, det är ett projekt med 17 ungdomar. De ska lära sig mer om demokrati under sommaren och sedan ut och föreläsa för eleverna i årskurs 6 i kommunen i höst.
Allt detta är bara en del av de aktiviteter som ordnas i sommar, påpekar Kristina Eriksson.
- Trots att vi inte fick statliga pengar från Socialstyrelsen i år har vi ett bra program. Jag är nöjd med vad vi har fått ihop med de pengar vi har, säger Kristina Eriksson.

hans nilsson


Kristina Eriksson, musiklärare i Alvesta kommun. Foto: PrivatMusiklärarna spelar här utanför äldreboendet i Lönashult, en av åtta konserter som musiklärarna bjöd de boende på äldreboenden i Alvesta kommun på under vecka 25. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU