NYHETER 2020-1-29 KL. 08:49

Det våras för jazzen i Växjö: ”Vi har aldrig varit så moderna som nu”

Av Hans Nilsson

Det våras för jazzen i Växjö: ”Vi har aldrig varit så moderna som nu”
De flesta av jazzföreningens konserter i Växjö arrangeras i källaren på Kafé de luxe numera. - Det är många jazzband som känner till Kafé de luxe och som vill spela här, säger Björn Möller, ordförande i Föreningen Jazz i Växjö. .Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Föreningen Jazz i Växjö har redan fått vårkänslor - nu presenterar man vårens program där flera konserter sker i källaren på Kafé de luxe.- Programmet visar på en bredd som vi aldrig har haft tidigare. Det ser modernt och bra ut, säger en yster Björn Möller, ordförande i Jazz i Växjö.
Lokaltidningen träffar Björn Möller på Kafé de luxe på Sandgärdsgatan i Växjö.
Det är ingen slump. Jazzföreningen i Växjö och Nils Hector på Kafé de luxe har de senaste åren utvecklat ett nära samarbete.
De flesta av jazzföreningens konserter arrangeras i källaren på Kafé de luxe numera.
- Nils Hector har bra koll på jazz och han har ett stort kontaktnät. Det är många jazzband som känner till Kafé de luxe och som vill spela här, säger Björn Möller.
- Dessutom är källaren på de luxe en bra konsertlokal för jazz och vi får lite extra publik via de vanliga besökarna också. Sedan tycker vissa jazzmusiker att det är skönt att det finns övernattningsmöjligheter på Kafé de luxe. Annars har vi i föreningen rabatt på Royal Corner för jazzbanden.

Redan den 29 januari sker den första av vårsäsongens konserter på Kafé de luxe när Malmöbandet We Float spelar.
De fick Sveriges Radio P2:s Jazzkatten för årets grupp 2018. Deras musik kan beskrivas som drömsk och melodiös pop blandat med jazz, improvisation och konstmusik.
Den 21 februari är det dags för nästa jazzkväll på Kafé de luxe, då med Nuaia & Josgrejen. Nuaia är en svensk-dansk fri-popgrupp som gör en mix av jazz, fria improvisationer, pop och electronica.
Josgrejen är en elektronisk trum- och synthduo som utforskar gränslandet mellan experimentell musik och klubbvänlig dansmusik.
- Vi har gått mer mot det mer moderna hållet, det är en anpassning för att nå en yngre jazzpublik, säger Björn Möller.

Den 6 mars flyttar jazzföreningen tillfälligt till Utvandrarnas Hus i Växjö. Där uppträder det skandinaviska bandet Aloft Quartet som spelar en lekfull akustisk och modern jazz med melodierna i fokus.
- Man kan säga att de spelar kammarjazz. Det är första gången vi arrangerar en konsert på Utvandrarnas Hus, berättar Björn Möller.
Den 29 april återvänder man till Kafé de luxe då Leon Falk Satchmo Tribute tar sig an Louis Armstrongs musikaliska arv med samma klassiska ”Hot Five-sättning” som i de legendariska studiosessionerna på 1920-talet.
Den 17 maj kommer Garner Group till Kafé de luxe. Det är ett av många musikstudentband på turné.

För att ytterligare förstärka den yngre prägeln på jazzen i Växjö kan nämnas att elever på St Sigfrids musiklinje kommer att vara förband på flera av konserterna.
Dessutom fortsätter jazzföreningens samarbete med studenterna på Campus och Linnéuniversitetet, som inleddes hösten 2019 med en konsert i Stenladan.
Den 22 maj avslutas vårprogrammet med en konsert med det lokala bluesbandet Twisters i Stenladan.
Dessutom är det redan klart att Föreningen Jazz i Växjö arrangerar en konsert den 25 september med George Riedel och Mattias Ståhl på Näckrosen i Ingelstad i samarbete med Musik i Syd.
- Jazzen lever verkligen i Växjö. Det här är en bra jazzstad med olika aktörer som arrangerar jazz. 2018 var det ett 30-tal jazzkonserter i Växjö, påpekar Björn Möller.

HANS NILSSONJazzföreningen i Växjö och Kafé de luxe har de senaste åren utvecklat ett nära samarbete.- Källaren på de luxe en bra konsertlokal för jazz, säger Björn Möller, ordförande i Föreningen Jazz i Växjö. Foto: Hans NilssonDen 21 februari uppträder Nuaia & Josgrejen på Kafé de luxe. En svensk-dansk fri-popgrupp som gör en mix av jazz, fria improvisationer, pop och electronica. Foto: Pressbild


PÅ STARTSIDAN JUST NU