NYHETER 2021-12-1 KL. 11:00

”Det är det här vi brinner för, det är vår hobby och det ska kännas i hjärtat”

Av Josefin Petersson

”Det är det här vi brinner för, det är vår hobby och det ska kännas i hjärtat”
Karin Källström och Tilda Öberg driver tillsammans Vanile & Co, här håller de i en hundpläd och en fårskinnspadd. Foto: Josefin Petersson

SKRUVA/MOHEDA. Både mor och dotter, Karin Källström och Tilda Öberg har länge haft ett intresse för hästar. När de sedan bestämde sig för att starta företag ihop så var det ett självklart val att satsa på hållbara, funktionella kläder främst för ryttare och tillbehör för häst och hund. De driver sedan 1,5 år tillbaka webbutiken Vanille & Co och har sedan Allahelgon helgen även en liten gårdsbutik i Skruva utanför Moheda.
– Vi har hästar själva och rider och har länge velat starta något företag tillsammans, men vi har inte vetat vad, men vi insåg att det skulle vara något med hästar. Vi började med klädmärket Uhip och har sedan byggt på med andra märken så som Stierna och Växjö märket Cobolt of Sweden. Förra veckan började vi även sälja inredningsprodukter från THG Home Interior. Vi vill sälja hållbara produkter och kläder, det ska inte vara något slit och släng, säger Karin Källström, en av ägarna till Vanille & Co.

Deras tanke är att ha webbutiken men även att vara ute på olika häst och hund event. I somras var de med på Karl Oskar cup i Växjö som är en stor tävling för ponnyer. Då kom de på att de saknade närheten till kunderna och att de skulle kunna komma och prova. Tidigare hade de haft ett par kunder som kommit hem till dem i huset, men det började bli trångt och det kändes inte professionellt. Vid Allahelgon helgen öppnade de därför en liten gårdsbutik i Skruva utanför Moheda.
– Det är en tuff bransch med jättemånga konkurrenter, så för oss handlar det om att sticka ut. Allt började med att min sadel inte låg still och vi drog då även nytta av att vi har egna får. Numera säljer vi handsydda fårskinnspaddar, för att utnyttja spillbitarna säljer vi även rumpvärmare, nack och nosludd och en putshandske. Vi har även hundplädar, hundleksaker och fårskinn. Produkterna tillverkas av skinn från våra får och från Tranås Skinnberednings andrahandssortering, de sys för hand av Gunilla Gunnarsson i Ramkvilla, säger Karin Källström.
– En av mammas hästar, en Nordsvensk heter Vanille, hon har haft henne i över 20 år. Vi ville ha något personligt, samtidigt som Co får symbolisera våra islandshästar Dalmar och Kinni, säger Tilda Öberg, en av ägarna till Vanille & Co.

Även om de startade företaget i början på pandemin så hade de planerat mycket tidigare, så de kände bara att de ville prova. En webbutik kändes även rätt, inte bara på grund av pandemin utan eftersom allt fler handlar på nätet. De har inte öppet i gårdsbutiken varje dag utan uppdaterar på sin Facebook och Instagram sida när det är öppet. Men förhoppningen är att det ska kunna bli mer än något de gör på fritiden.
– Även om det just nu är ett något vi gör på fritiden, så hoppas vi, att vi ska kunna gå ner i tid på våra vanliga jobb och jobba med Vanille & Co helhjärtat, samtidigt som vi skulle vilja erbjuda ett bredare sortiment med fler produkter. Vi skulle även vilja vara med på fler tävlingar och event, säger Tilda Öberg.
– Vi hoppas verkligen att fler ska hitta hit till vår gårdsbutik och till vår hemsida, det är det vi kämpar för, men det kommer ta tid. Vi gör det här för att vi brinner för det, det är en hobby, vi skulle inte kunna stå och sälja bilschampo till exempel, det är inte det vi brinner för, utan hästar. Det är vår passion, det ska kännas i hjärtat, jag skulle heller inte vilja göra det med någon annan än Tilda, säger Karin Källström.
Josefin Petersson


Ett av ders fårskinn och inredningssaker från THG Home Interior. Foto: Josefin Petersson