NYHETER 2020-3-17 KL. 10:03

Destination Åsnen belönas för hållbarhet: ”Viktigt för Alvesta”

Av Hans Nilsson

Destination Åsnen belönas för hållbarhet: ”Viktigt för Alvesta”
- Destination Åsnen är en väldig möjlighet för utvecklingen i bland annat Alvesta kommun och för näringslivet att dra nytta av Åsnen, förklarar Destination Åsnens projektledare Karin Nilsson. Foto: Pressbild

ALVESTA. Destination Åsnen, som Alvesta kommun är en stor del av, har fått Gold Award för arbetet med hållbarhet av världsorganisationen Green Destinations. Utmärkelsen delas ut i Bodrum, Turkiet, i oktober.- Destination Åsnen är viktigt för utvecklingen i Alvesta kommun och i hela området, säger Karin Nilsson, projektledare.
Destination Åsnen, ungefär 20 minuter söder om Växjö, är en unik insjöskärgård som bland annat Alvesta kommun har bidragit till genom samverkan sedan 2012.
Där finns fler än 1 000 öar och 70 mil strandlinje, Åsnens nationalpark och 12 naturreservat.
Detta har blivit verklighet via samverkan mellan Alvesta, Tingsryd och Växjö kommuner, Leader Linné, Sydost Leader, Region Kronoberg och Destination Småland.
- Destination Åsnen betyder mycket för Alvesta, och för Växjö och Tingsryd. Det är en väldig möjlighet för utvecklingen i bland annat Alvesta kommun och för näringslivet att dra nytta av Åsnen. Gästnätterna runt Åsnen ökade med 14 procent 2018 och det ser positivtut även för 2019, förklarar Destination Åsnens projektledare Karin Nilsson.
Destination Åsnen har fått ett stort genomslag de senaste åren i både Sverige och utomlands.
- Många är intresserade av naturen i Sverige och vid Åsnen finns nationalpark och naturreservat. Fler resenärer vill ha ett hållbart resande, det här är ingen massturism på något sätt, säger Karin Nilsson.
- Vi marknadsför Destination Åsnen så att det lockar besökare som tar ansvar för miljön och som är måna om naturen. Vi står ju på tre ben i hållbarhet när det gäller miljö, företagande och socialt.
Destination Åsnen är sedan tidigare med listan ”Sustainable Top 100 Destinations 2019” där skyddad natur och hållbar utveckling av en turistdestination är viktiga inslag.

Nu har man uppnått guldnivå efter ett omfattande arbete. Över 100 kriterier ska inventeras och rapporteras. Det handlar bland annat om natur- och kulturarvsskydd, avfallshantering, företagsutveckling och ett involverande arbetssätt.
- Vi är väldigt glada för den här utmärkelsen. Det är ett gott betyg för Åsnenområdet och det spelar stor roll för oss och för näringslivet. Vi är medvetna om att vi måste förvalta vår natur och våra resurser vid Åsnen på ett klokt sätt.
- Alla som bidragit ska vara stolta, Alvesta, Växjö och Tingsryd och företagen, Region Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronoberg, alla har bidragit till utmärkelsen.

HANS NILSSON

Destination Åsnen, ungefär 20 minuter söder om Växjö, är en unik insjöskärgård som bland annat Alvesta kommun har bidragit till genom samverkan sedan 2012. Foto: Pressbild


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter