NYHETER 2020-9-27 KL. 18:09

Demokratin firas i Alvesta - med valurnor från 1910

Av Hans Nilsson

Demokratin firas i Alvesta - med valurnor från 1910
De första demokratiska riksdagsvalen skedde 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Det uppmärksammas nu i Utställningshallen i Alvesta med vandringsutställningen “Fira demokratin!” från Sveriges riksdag. Foto: Alvesta kommun

ALVESTA. Utställningshallen i Alvesta gästas nu av vandringsutställningen “Fira demokratin!” från Sveriges riksdag som turnerar i landet. Valurnor från Alvesta kommun från valet 1910 visas som lokala inslag i utställningen.
- Det här är ett bra sätt att lyfta demokratifrågan, säger Peter Johansson ansvarig för utställningshallen.
Det är 100 år sedan som Sveriges riksdag tog beslutet att införa allmän och lika rösträtt, 1900-talets viktigaste reform.

De första demokratiska riksdagsvalen skedde 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922.
Riksdagen uppmärksammar nu demokratins genombrott Sverige med ett fyra år långt jubileum, från 2018 till 2022.
Det sker bland annat genom utställningen ”Fira demokratin!” som visas på olika platser i landet fram till 2022. Den berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt, där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.
I Alvesta visas den sedan den 19 september och fram till och med den 11 november i år i Utställningshallen i järnvägsstationen.

Alvesta kommun har valt att ta hit utställningen mycket för att frågan om demokrati är brännande aktuell.
- Det har väl aldrig varit viktigare än nu att lyfta fram demokratin med tanke på vad som sker i Belarus till exempel, som ju inte ligger så långt från Sverige, anser Peter Johansson på Alvesta kommun.
- Utställningen passar dessutom klockrent för formatet i utställningshallen, det är helt perfekt, lägger han till.
Det är inte enbart material från riksdagen som visas på utställningshallen. Man har sett till att göra en del lokala kopplingar på utställningen till Alvesta.
- Sjätteklassarna i Alvesta hade ett demokratiprojekt under 2019 där de byggde ett tåg och gjorde skyltar med egna budskap om vad de ville med Alvesta kommun, och det är med på utställningen.
- Vi har också hittat sex gamla valurnor i förråden i kommunhuset, det är valurnor från 1910 och framåt i Alvesta, förklarar Peter Johansson.

I samband med utställningen kommer också teaterföreställningen ”Föregångerskan” spelas i Folkets hus i Alvesta den 4 november.
Den handlar om Gulli Petrini som blev en av de första kvinnorna i Sverige att väljas in i stadsfullmäktige 1910 när hon röstades in i Växjö stadsfullmäktige.
Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt, där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.
Riksdagens talman Andreas Norlén och de vice talmännen kommer också att besöka alla län under tiden för jubiléet för att markera att demokratin angår alla och att riksdagen är hela Sveriges riksdag.hans nilsson


Utställningen ”Fira demokratin!” berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt, där gräsrötter och politiker var viktiga aktörer för att forma vår demokrati. Foto: Alvesta kommun- Vi har hittat sex gamla valurnor i förråden i kommunhuset, det är valurnor från 1910 och framåt i Alvesta, förklarar Peter Johansson, ansvarig för utställningshallen. Foto: Alvesta kommun