NYHETER 2021-10-20 KL. 20:55

Debatt: Återinför ultraljud på Ljungby lasarett

Av Josefin Petersson

Debatt: Återinför ultraljud på Ljungby lasarett
Henrietta Serrate (S) oppositionsråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen och Robert Olesen (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Pressbild

DEBATT. Av 2349 barn som föddes i Kronoberg 2020 var 288 hemmahörande i Ljungby, 118 i Markaryd och 207 i Älmhult. Det innebär att över en fjärdedel av alla som väntade barn i Region Kronoberg 2020 bodde i västra länsdelen.
Möjligheten att göra ultraljud på Ljungby lasarett är en viktig fråga för jämlik vård i vår region. Inte minst är det en viktig fråga för alla som väntar barn i västra länsdelen.
Socialdemokraterna har sedan verksamheten stoppades för tre år sedan lyft frågan flera gånger, exempelvis i interpellationer och i våra budgetförslag.
På hälso- och sjukvårdsnämnden 6 oktober yrkade vi på att utreda en återstart av ultraljudsverksamheten i Ljungby. Yrkandet fick bifall. Detta innebär att vi äntligen är ett steg närmare ett återinförande. Vi socialdemokrater kommer dock inte nöja oss förens blivande föräldrar kan gå på ultraljudsundersökning på Ljungby lasarett igen.

Henrietta Serrate (S) oppositionsråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen och Robert Olesen (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden