NYHETER 2020-9-26 KL. 18:21

De rasar mot arbetsgivaren: ”Ett skambolag”

Av Hans Nilsson

De rasar mot arbetsgivaren: ”Ett skambolag”
- Man kan få städa 20 till över 30 trapphus varje dag. Det blir inte bra städat då, säger Mohamad Adib Hamdoun, Adnan Haditha, Ahmed Samara och Abbas Khaled, före detta anställda på städbolaget. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Före detta anställda på ett städbolag som städar åt Växjöbostäder och Växjö kommun känner att de har blivit mycket illa behandlade av arbetsgivaren.- Det är ett skambolag som lurar de anställda. De anställer bara folk som inte kan svenska och som inte känner till reglerna på svensk arbetsmarknad, säger Ahmed Samara, Mohamad Adib Hamdoun, Adnan Haditha och Abbas Khaled.
När Lokaltidningen träffar fyra av de före detta anställda städarna är de fortfarande mycket upprörda.
De har precis blivit arbetsbefriade på märkliga grunder, enligt dem själva. Nu har de kontaktat Lokaltidningen för att berätta sin historia och för att de känner sig kränkta och illa behandlade av städbolaget.
Det är mest Ahmed Samara som sköter snacket och översätter från arabiska till svenska. Han kommer från Jordanien från början, men han har bott i Växjö i nära 25 år.

Mohamad Adib Hamdoun och Adnan Haditha är från Syrien och Abbas Khaled från Kuwait. De har bara varit i Sverige i några år.
Det är ingen tillfällighet att alla har arabisk bakgrund.
- Nästan alla som får jobb på det här städbolaget är araber. De anställer enbart folk som inte kan svenska och som inte vet hur reglerna fungerar på arbetsmarknaden. Men jag är ett undantag, jag har bott i Sverige i 25 år och jag kan svenska och jag har lärt mig vilka regler som gäller, förklarar Ahmed Samara.
- När de förstod det försökte de hålla mig borta från gruppen. De ville att jag skulle skriva på ett pappper där jag sa upp mig själv, de sa att jag istället skulle få jobb på ett annat av deras bolag om jag sa upp mig, fortsätter han.
Ahmed Samara säger att de ville bli av med honom på grund av att han upplyste de andra anställda om vilka rättigheter de har och att de blir lurade på ersättning.
- Jag upptäckte snart att de ljög för de anställda och lurade dem. De betalade inte ut lönen den 25 till exempel, lönen kunde komma den 5, 7 eller 10 i månaden. De försökte lura dem på semester de hade rätt till och betalade inte ut övertidsersättning, förklarar Ahmed Samara.
Arbetsschemat för de anställda är stenhårt, säger de.
- Man kan få städa 20 till över 30 trapphus varje dag och då ska man även städa entréerna. Det blir inte bra städat, det blir slarvigt. Kanske 10-15 trapphus på en dag är rimligt om det ska bli bra, säger Mohamad Adib Hamdoun.

Abbas Khaled har blivit uppsagd fyra gånger och Mohamad Adib Hamdoun fem gånger under de fyra år de jobbat på städbolaget.
- En chef sa till mig en gång att hon inte tyckte om mig, och att jag var för gammal. Nästa dag hade hon hittat ett gäng med nya anställda istället, berättar Abbas Khaled.
- Jag hade jobbat från 2016 till 2018 utan att vara sjuk eller ledig en enda dag. Jag behövde semester. Men när jag ville ha min semester, sa de upp mig. Jag hittade inget annat jobb, så jag var tvungen att söka jobb där igen. Det är inte lätt att få jobb för oss, förklarar Mohamad Adib Hamdoun.
- Men så här trodde inte jag att det skulle vara i Sverige, sånt här händer inte ens i våra hemländer, säger Adnan Haditha, som är från Syrien, och får medhåll av de andra.

De har fått hjälp av Fastighetsanställdas Fackförbund i Växjö flera gånger med arbetsrättsliga frågor på städbolaget.
Nu är de på väg att starta ett eget städbolag med Ahmed Samara och Mohamad Adib Hamdoun i ledningen och med Adnan Haditha och Abbas Khaled som anställda. Bolagets namn blir AA.
- Mohamad kan städbranschen och jag har många kontakter och kan ledning och styrning. Vi kommer att konkurrera med alla städbolag och lägga anbud till kommunen och Växjöbostäder, säger Ahmed Samara.


hans nilsson


Mohamad Adib Hamdoun, Ahmed Samara, Abbas Khaled och Adnan Haditha sågar det utpekade städbolaget. Foto: Hans Nilsson