NYHETER 2022-5-13 KL. 16:06

De har hedersuppdraget att bära den stora flaggan i Växjö Pride

Av Josefin Petersson

De har hedersuppdraget att bära den stora flaggan i Växjö Pride
Foto: Växjö Pride/Genre bild

När Växjö Prides hedersflagga i år syns längst fram i Prideparaden bärs den inte bara för alla som behöver vår samlade kraft, men också för en nära vän som inte längre finns med oss.

För mångårige volontären och projektgruppsmedlemmen Charlie Ånfors Sten var Växjö Prides paraddag årets allra bästa stund. I år lyfter de hedersflaggan för honom, för att de vill ha Charlie med sig längst fram i paraden på den dag som betydde så mycket för honom.

– Vi minns Charlie med glädje! Varje paraddag möttes vi av hans breda leende och värme. Charlie var inte bara volontär, han var vår vän och våra tankar är alltid med honom, särskilt under paraddagen, säger Suzana Mocevic, ordförande för Växjö Pride.

Hedersflaggan bärs av Charlies anhöriga och föreningen SPES Kronoberg, som jobbar med suicidprevention och efterlevandestöd.

Det finns i dag en stor mängd studier från olika delar av världen som tydligt visar att unga hbtqi-personer har en ökad risk för psykisk ohälsa, i synnerhet depression, ångest och självmordsbeteende, jämfört med unga heterosexuella.

– Den psykiska och fysiska ohälsan bland HBTQI-personer är en av många frågor som Växjö Pride arbetar aktivt med att synliggöra och bekämpa. Vi vill verka för att alla ska känna sig bekväma med att älska den de vill och få leva i ett inkluderande och mångfacetterat samhälle, säger Suzana Mocevic.

Josefin Petersson