Klik venligst
NYHETER 2020-3-5 KL. 10:23

De anhöriga kallar till stormöte på biblioteket

Av Hans Nilsson

De anhöriga kallar till stormöte på biblioteket
Den 16 mars kallar Anhörigföreningen i Växjö till stormöte på stadsbiblioteket. Ordföranden Helen Hellkvist och Eivor Johansson i styrelsen hoppas att ett 100-tal personer kommer.. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 16 mars kallar Anhörigföreningen i Växjö till stormöte på stadsbiblioteket. På plats är toppolitiker som ska svara på frågor ur ett anhörigperspektiv. - Vi hoppas att ett 100-tal personer kommer och att vårt arbete i föreningen uppmärksammas och får mer stöd, säger Helen Hellkvist och Eivor Johansson i styrelsen i föreningen.
Att vara anhörigvårdare kan vara påfrestande, både fysiskt och psykiskt. Det kan exempelvis handla om barn som tar hand om sina åldrade och sjuka föräldrar eller att hustrun i ett gift par sköter om sin man som har blivit sjuk på äldre dar.
Helen Hellkvist, ordförande i Anhörigföreningen i Växjö och Eivor Johansson, ledamot i styrelsen i samma förening, vet precis hur tufft det kan vara att gå in i rollen som anhörigvårdare.
Både av egen erfarenhet och genom de möten och samtal de har med medlemmar i föreningen.
- Som anhörigvårdare blir man ofta ensam, man fastnar i sin tvåsamhet och tappar vänner. Många blir psykiskt och fysiskt nedbrutna också, berättar Helen Hellkvist
När anhörigvårdare behöver stöd och någon att prata med finns Anhörigföreningen. De träffas på möten på Vallhagen på Teleborg, där föreningen hyr in sig.
- Vi hjälper och stöttar varandra på våra möten, den sociala biten är viktig, anhörigvårdarna får träffa andra som vet hur de har det och de får tänka på något annat en stund och ha roligt. Vi ordnar också yoga och IT-kurser och träffas på Askelyckan och pratar och har frågesport, säger Helen Hellkvist.

Men föreningen har ytterst begränsade resurser. Man får 18 000 kronor i bidrag från Växjö kommun per år. Av dessa går 4 000 kronor tillbaka till kommunen för hyran på Vallhagen.
De menar att de skulle behöva betydligt mer i bidrag.
- Då skulle vi kunna ordna mer åt våra medlemmar och bjuda anhörigvårdarna på exempelvis resor så att de får koppla av och få ny energi, säger Helen Hellkvist.
- För några år sedan betalade kommunen två dagars vistelse för ett tiotal anhörigvårdare på Strand Hotel på Borgholm, jag var en av dem. Det var ett sätt av kommunen att visa oss uppskattning, lägger Eivor Johansson till.

Nu ställer föreningen hoppet till stormötet den 16 mars på biblioteket där regionstyrelsen ordförande Mikael Johansson(M) och Ulf Hedin(M), ordförande i omsorgsnämnden, ska svara på frågor ur ett anhörigperspektiv och informera om det nya lasarettet och Hovs park.
- Vi vill att politikerna i Växjö ska få upp ögonen för vår förening och det arbete vi gör för anhörigvårdarna, och att vi behöver ett större ekonomiskt stöd, säger de.hans nilsson


Den 16 mars kallar Anhörigföreningen i Växjö till stormöte på stadsbiblioteket. Ordföranden Helen Hellkvist och Eivor Johansson i styrelsen hoppas att ett 100-tal personer kommer. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER