Klik venligst
NYHETER 2020-3-9 KL. 19:37

Curovac vill samla Växjö i protest mot höjda parkeringsavgifter

Av Hans Nilsson

Curovac vill samla Växjö i protest mot höjda parkeringsavgifter
Taxan för parkeringar i zon 1 kommer att gälla till klockan 21.00 istället för nuvarande 18.00. John Curovac på Ica Cityhallen menar att det här kommer slå hårt mot handlare och näringsidkare i centrum. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. John Curovac på Ica Cityhallen i Växjö är på gång igen - nu vill han samla näringsidkarna i centrum i en protest mot de höjda parkeringsavgifterna i Växjö city den 23 mars utanför kommunhuset. - De höjda parkeringsavgifterna slår mot alla näringsidkare i city, det här handlar om att mjölka kon till den dör, säger John Curovac.
Den 1 mars höjdes parkeringsavgifterna i Växjö City efter ett politiskt beslut i kommunen. Taxan i zon 2 höjs från 5 kronor till 10 kronor i timmen. Dessutom kommer taxan för parkeringar i zon 1 gälla till klockan 21.00 istället för nuvarande 18.00.

John Curovac menar att det kommer drabba alla handlare och näringsidkare hårt i centrum. Tillgänglighet är a och o för att hålla ett levande city igång, understryker han.
- Jag vill ju ha fler och billigare parkeringar i centrum, inte tvärtom. Många tar bilen in till stan och går ärenden i affärer, på restauranger och caféer. Det är den här tillgängligheten som ska finnas för att Växjö city ska ha en framtid, tycker John Curovac.
- Vi som har butik i city kan inte konkurrera på lika villkor med externa köpcentrum och med nätet. Det här kan ta död på en del butiker på sikt i city. Redan idag omsätter vår butik 50 miljoner mindre per år jämfört med butiker som har parkeringsplatser i anslutningen till butiken. Med det här beslutet kan vi förlora ännu mer.

John Curovac har mejlat till 157 näringsidkare i Växjö city för att få dem att ansluta sig till den protest han planerar mot de höjda parkeringsavgifterna.
I mejlet föreslår John Curovac att alla stänger sina företag i Växjö city en timme måndagen den 23 mars klockan 12.00 och att de samlas utanför kommunhuset för en tyst protest.
- Det här är en vädjan till alla företagare i city att ställa upp. Växjö kommuns politiker har tagit ett beslut om Växjö city utan att fråga oss vad vi tycker. De ansvariga för det beslutet får ett ansikte på de som drabbas. Växjöborna får dessutom känna av i en timme hur ett dött centrum skulle se ut.
- City är stadens själ, city ska sjuda av liv och rörelse och det är vi som har företag i centrum som drar folk till stan och håller den levande. Så är det i alla städer i världen.
- Man kan också fråga sig vad kommunen vill med city och vart alla pengar går som kommunen tar ut i parkeringsavgifter. Går de till city? Det har inte gjorts mycket för att göra city attraktivt för besökare de senaste 10-15 åren.
John Curovac inser att han inte är populär i alla läger i Växjö, men han tror att det här uppropet kan locka även de som inte är så förtjusta i honom.
- Det här handlar ju inte om mig, jag gör inte det här för att få uppmärksamhet. Jag hade hellre ägnat mer tid och energi åt min butik. Det här handlar om att hålla handeln i city vid liv, säger John Curovac.hans nilsson

Taxan för parkeringar i zon 1 kommer att gälla till klockan 21.00 istället för nuvarande 18.00. John Curovac på Ica Cityhallen menar att det här kommer slå hårt mot handlare och näringsidkare i centrum. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER