NYHETER 2020-7-7 KL. 16:28

Cultix och Rundgång väljer ut de bästa sommarlåtarna

Av Hans Nilsson

Cultix och Rundgång väljer ut de bästa sommarlåtarna
- En sommarlåt är oftast en positiv och glad låt man kan ta en glass eller en bira till. Så är det nog för de flesta, säger Magnus Gummesson på Cultix på Storgatan i Växjö. Foto: Hans Nilsson


VÄXJÖ. Vad är en somrig låt? Finns det överhuvudtaget något man kan kalla för sommarlåtar?
Lokaltidningen pratade med skivhandlarna Magnus Gummesson på Cultix på Storgatan och med Åskar Lilja på Rundgång i Uffes Källare på Sandgärdsgatan i Växjö om det och bad dem att välja ut några låtar de tycker är somriga.
Sommaren är här nu och många njuter i fulla muggar trots corona. Många vill ha skön musik som känns somrig och som förstärker känslan av frihet, lugn, fest eller vad det nu är man förknippar med den här årstiden.
Om man ber någon lagom musikintresserad medelålders svensk man eller kvinna nämna en enda sommarlåt kommer det kanske förslag på låtar som "In The Summertime" med Mungo Jerry eller "Sommartider" med Gyllene Tider.
Med andra ord en glad och pigg låt som man blir lycklig av i solskenet på stranden eller i hammocken, till exempel.
- Ja, en sommarlåt är ju oftast en positiv och glad låt man kan ta en glass eller en bira till. Så är det nog för de flesta. Många blir glada när sommaren och ljuset kommer efter vintern och mörkret, då vill man lyssna på musik som passar till det och sprider glädje, tror Magnus Gummesson, som haft skiv- och bokhandel i Växjö sedan mitten av 80-talet.
- Jag förknippar sommarlåtar med soul och jazz, och jag får alltid gåshud när jag råkar höra "Summertime song" med Will Smith. Den låten har en så skön groove, den är somrig, tycker han.
Åskar Lilja känner att det finns ett mörker i sommarens ljus, det färgar hans syn på sommarmusik.
- Jag längtar alltid till sommaren, men sedan är den så kort och går så fort. Så för mig är sommaren vemodig och den bästa sommarmusiken är därför vemodig, och låtarna är ofta luftiga och har en lite punkig attityd i känslan, berättar Åskar Lilja.
Faktum är att sommaren är en väldigt bra tid för skivhandlarna, i alla fall för Cultix och Rundgång.
- Juli och augusti är den näst bästa tiden försäljningsmässigt på hela året, det är bara december som är bättre. På sommaren är det ju normalt sett mycket återvändare och turister i Växjö och de handlar mycket skivor. För några dagar sedan var det några polacker som var här och köpte 30 skivor av mig, säger Magnus Gummesson.
- På sommaren säljs det mycket vinyl på nypress med gamla kända namn som Pink Floyd, Led Zeppelin och Bob Dylan och även med Gyllene Tider och Håkan Hellström, fortsätter han.
För Rundgång ser det inte riktigt likadant ut.
- Jag vet inte om vi säljer mer av någon genre på sommaren. Men kanske säljer vi mest punk och metal på sommaren. Det beror nog mycket på att många av våra stammisar köper de skivorna, säger Åskar Lilja.
Både Cultix och Rundgång har gått igenom ett stålbad under coronakrisen. Kanske var det extra tufft för Magnus Gummesson som hade otur med en coronakris som slog till mitt i flytten från Tegnergallerian till Storgatan 7.
- Det var ju tragiskt för mig i mars, april och maj. Jag tappade halva omsättningen i snitt och var tvungen bland annat att ta lån av Almi för att klara mig, förklarar Magnus Gummesson och fortsätter:
- Men i juni vände det för mig, redan i maj kunde jag märka det. Det känns som att det har lossnat nu, det ser mycket bättre ut. Folk har börjat gå ut mer och handla i butiker, man är inte så rädd längre.
På Rundgång slog coronakrisen hårt också.
- Vi stängde till och med ned butiken i Växjö i ett par veckor i april. Dels var det så lite kunder då som vågade gå hit då och dels handlade det om att vi ville undvika att bli smittade och att kunder skulle smitta varandra, säger Åskar Lilja.
- Men fram till coronakrisen hade det gått jättebra för oss, hela 2019 sålde vi riktigt bra. Folk har tröttnat lite på streamad musik, många vill ha det där fysiska igen och gå och bläddra bland vinylskivorna, lägger han till.

Somriga låtar enligt Åskar Lilja på Rundgång
Thin Lizzy - The boys are back in town (Kanske deras popigaste låt. Men oj, vad somrigt det är)
Vampire Weekend - This Life (Mitt soundtrack sommaren 2019. Jag lyssnade på den HELA tiden)
Pavement - Range Life (Minns somrarna på 90-talet. Skejtboard, bandare, häng och folköl)
The Thrills - Big Sur (Somrigt, vackert, vemodigt. Å den där otroliga längtan till Kalifornien)
Omkring Halvklart - Bortom solen (Mitt och Fredrik Solfors nya band. Vi har gjort en otrolig sommarplåga som snart är redo för allmänheten. Håll ut!)

Somriga låtar enligt Magnus Gummesson på Cultix
Summertime song - Will Smith (DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince) (Skön och härlig rap)
Burn - Deep Purple (Har varit på Sweden Rock många gånger, så denna låten får mig att starta sommaren)
Summertime - Miles Davis (Lite jazz måste man höra på sommaren)
Glassigt - Mange Schmidt (Ännu en skön sommarlåt med flow)
State of indepedence - Donna Summer- Jag längtar alltid till sommaren, men sedan är den så kort och går så fort. Så för mig är sommaren vemodig och den bästa sommarmusiken är därför vemodig, berättar Åskar Lilja på Rundgång i Uffes Källare i Växjö. Foto: Hans Nilsson- Vi säljer mest punk och metal på sommaren. Det beror nog mycket på att många av våra stammisar köper de skivorna, säger Åskar Lilja på Rundgång i Uffes Källare. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU