Klik venligst
NYHETER 2020-11-20 KL. 18:31

Cultix börjar med hemkörning av skivor och böcker

Av Hans Nilsson

Cultix börjar med hemkörning av skivor och böcker
Magnus Gummesson på Cultix börjar med hemkörning av skivor och böcker så att folk slipper att gå in i butiken under coronapandemin. - Jag måste göra något, säger han. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Magnus Gummesson som har Cultix på Storgatan i Växjö planerar att börja med hemkörning av böcker och skivor till kunder för att hantera coronapandemin.- Jag är orolig för ekonomin i butiken, jag måste göra något nu, säger han.
De nya skärpta restriktionerna med högst åtta personer vid allmänna sammankomster från den 24 november gäller inte butiker.
Men det är signalen som skickas ut som är det viktiga. Det skulle inte se snyggt ut nu om en mindre butik som Cultix hade 25 kunder inne samtidigt. Den situationen gäller de flesta butikerna i city.
- Jag har pratat med flera handlare i city i Växjö, och de är oroliga för vad som ska hända med deras butiker, säger Magnus Gummesson.
- Vi har nästan aldrig mer än åtta personer samtidigt inne på Cultix. Men om jag nu ser att det är risk för att det blir fler måste jag ju säga till folk att gå ut eller att inte komma in. Jag vill inte bidra till att smittan sprids.
Magnus Gummesson menar att handeln störtdök för vissa butiker i city redan för ett par veckor sedan när råden om att inte servera alkohol efter 22.00 på krogen kom.
Även om inte det heller rör butikerna är det signalen om att det är ett större allvar som gäller som skrämde folk och påverkade deras beteende.

Även på Cultix, som förutom skivor och böcker säljer kontorsmaterial, märktes detta.
- November är min sämsta månad i år. Det går sämre än i april och maj till och med, säger Magnus Gummesson.
I normala fall räddar julhandeln flera butikers ekonomi. Men Magnus Gummesson befarar att folk inte kommer våga gå ut och julhandla.
- Nu är jag jätteorolig inför julen, jag har full förståelse för att man inför restriktionerna, säger han och fortsätter:
- Men om Växjöborna vill ha en handel kvar i city så kanske man göra en del av inköpen av julklappar i stan, men med förstånd och försiktighet. Man får hålla avstånd och man behöver ju inte stå och flåsa folk i nacken.
I våras tappade Cultix 40 procent i intäkter på grund av corona. Magnus Gummesson berättar att han fick 12 000 kronor i statligt stöd för att täcka upp den förlusten.
- De pengarna räckte inte långt. Man får skjuta upp betalningen av skatt också, men staten lägger ränta på det.
- Jag har haft butik sedan 1984 och betalat 70 miljoner i skatt totalt till staten under alla år, man kan tycka att de borde vara mer generösa mot mig som företagare i dessa kristider.
Nu funderar han på att börja med hemkörning av varor så att folk slipper att gå in i butiken.
- Vi kommer med stor sannolikhet snart att ordna med hemkörning av skivor och böcker och andra varor från butiken. Man mejlar eller ringer till oss och gör en beställning för minst 100 kronor.
- Sedan åker vi hem med det till dem och lägger det i brevlådan under dagen. Betalningen sker via swish, faktura, eller någon annan typ av betalning. Om det här går bra är det inte omöjligt att vi fortsätter med det när corona har ebbat ut, säger Magnus Gummesson.


hans nilsson- Jag är orolig för ekonomin i butiken, om det här går bra är det inte omöjligt att vi fortsätter med det när corona har ebbat ut, säger han. Foto: Hans NilssonMagnus Gummesson som har Cultix på Storgatan i Växjö planerar att börja med hemkörning av böcker och skivor till kunder för att hantera coronapandemin.- Jag är orolig för ekonomin i butiken, jag måste göra något nu, säger han.