Klik venligst
NYHETER 2020-11-27 KL. 11:45

Covid-19 stängde ned Röda korsets butiker

Av Hans Nilsson

Covid-19 stängde ned Röda korsets butiker
Röda korsets secondhandbutik på Arabygatan 31 stängde ned den 16 november och har haft stängt sedan dess men öppnar nu på måndag den 30 november. - Vi har förlorat stora intäkter, säger Monica Ravelli, chef för butiken. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Röda korsets secondhandbutik Kupan på Arabygatan stängde ned den 16 november och öppnar nu igen den 30 november. En stor del av personalen och chefen Monica Ravelli har insjuknat i covid-19.
- Vi har haft stängt för att vi vill skydda personalen och kunderna. Jag är så sjuk, det här är som en influensa gånger 500, sade Monica Ravelli nyligen till Lokaltidningen.
För ett tag sedan gick Röda korset ut på Facebook och meddelade att man har stängt ned secondhandbutiken på Arabygatan 31 i Växjö.

Förklaringen är covid-19. Totalt fem i personalen har varit hemma med samma symptom.
- Det känns inte bra att stänga ned butiken, men vad ska vi göra? Flera har blivit sjuka i personalen, och vi är underbemannade, förklarar Monica Ravelli, chef för Kupanbutiken på Arabygatan.
- Vi har inga som kan gå in och jobba istället så vi måste ha stängt ett par veckor minst. Vi vill inte utsätta våra kunder och vår personal för risken att bli smittad, vi kommer inte öppna förrän smittan har planat ut, lägger hon till.

Monica Ravelli blev sjuk under natten till söndagen den 15 november. När flera i personalen också hade symptom beslutade hon att stänga ned Röda korsets Kupanbutik måndagen den 16 november.
Hon har anmält arbetsplatsen till Folkhälsomyndigheten för att göra en smittspårning.
- Jag misstänker att jag har blivit smittad i butiken. Det är svårt att bevisa och jag kan ju ha blivit smittad när jag handlat i nån affär, men jag träffar nästan inga människor utanför jobbet, säger Monica Ravelli.
När Lokaltidningen ringer till henne mår hon inte alls bra. Hon har covid-19, det visade testet. Även de andra i personalen som varit hemma har efter test konstaterats vara smittade.
- De andra har bara lätta symptom, men jag mår sådär. Jag har hög feber och är jättetrött, men jag är positiv och är uppe och gör andningsövningar varje dag, berättade Monica Ravelli nyligen.

Monica Ravelli påpekar flera gånger att kunderna och personalen är det viktiga. Men samtidigt är det också så att Kupan förlorar stora intäkter nu när man har stängt.
- Jag tänker enbart på att vi inte ska sprida smittan så att andra blir sjuka, men det är klart att vi förlorar stora intäkter när vi har helt stängt. Bara på två veckor handlar det om 150 000 kronor. Det är pengar som skulle ha gått till att hjälpa andra människor i Sverige och utomlands, säger Monica Ravelli.
Röda Korsets Kupan på Norrgatan 15 inne i stan stängde ned redan den 9 november. Den verksamheten är ett samarbete med omsorgsförvaltningen på Växjö kommun.
- Alla deras anställda har underliggande sjukdomar, det var för att skydda dem och kunderna som de stängde redan den 9 november, förklarar Monica Ravelli.


hans nilsson


Röda Korsets Kupan på Norrgatan 15 stängde ned redan den 9 november. - Alla deras anställda har underliggande sjukdomar, det var för att skydda dem och kunderna som de stängde redan den 9 november, förklarar Monica Ravelli. Foto: Hans NilssonFör ett tag sedan gick Röda korset ut på Facebook och meddelade att man har stängt ned secondhandbutiken på Arabygatan 31 i Växjö. Förklaringen är covid-19. Totalt fem i personalen har varit hemma med samma symptom. Foto: Hans Nilsson