NYHETER 2021-11-17 KL. 14:00

Countrymusiken återkommer till Växjö

Av Josefin Petersson

Countrymusiken återkommer till Växjö
Happy Heartaches, ”sentimalt, banalt och alldeles underbart.” Så beskriver prisbelönde sträng- & sångkvartetten Happy Heartaches sin genre bluegrass. Det är både fartfyllt och känsligt. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Efter två inställda festivaler och avsaknad av gammal fin countrymusik i stan presenterar den ideella föreningen Växjö Country Roots Festival, en nysatsning i väntan på nästa års stora festival som är den sjätte i ordningen. De kallar sin nya satsning flr Växjö Country Roots Sessions, även den är tänkt att bli en tradition.
Fokuset kommer vara på två band som får lite mer speltid, dessutom är det en ny spelplats, i detta fall Musik i Syds konsertlokal på Nygatan 6 den 20 november klockan 19.00 i Växjö. De ska även utveckla kringarrangemang i countryns tecken, denna gången kommer det bli en visning av dokumentärfilmen om deras festival och det kommer även finnas möjlighet att köpa bandens skivor. Det kommer finnas en bar och plats för mingel, dessutom en chans att uppleva Växjös nya musikhus.

De två första banden är Happy Heartaches från Malmö/Göteborg och PPM från Karlshamn. Båda banden är tidigare publikfavoriter på deras festival. De vill gärna presentera dem så här.

Happy Heartaches, ”sentimalt, banalt och alldeles underbart.” Så beskriver prisbelönde sträng- & sångkvartetten Happy Heartaches sin genre bluegrass. Det är både fartfyllt och känsligt. Med harmonisk stämsång och skickliga musiker levereras texter om det allmänmänskliga: Kärlek, sorg, längtan, livet och döden. Häng med Brita Björs, Alicia Jardine, Max Tellving och Albin Ekman på en tur till USA:s musikaliska rötter.

PPM, oldtime, bluegrass och blues. Akustiska instrument och precis som när det begav sig spelar och sjunger PPM:s tre medlemmar runt en ensam mikrofon. PPM har hittills gett ut tre skivor. De har rötterna i Karlshamn och bandet består av Peter Olofsson, Paul Carlsson och Martin Giselsson.

Konserten är ett samarbete mellan Växjö Country Roots Festival, Musik i Syd och Växjö kommun.
– Eftersom det på grund av pandemin varit uppehåll med livemusik för oss känns det både lite nervöst men också väldigt spännande att vara på banan igen, säger Leif Carlsson, sekreterare i föreningen Växjö Country Roots Festival.


Josefin Petersson


PPM, oldtime, bluegrass och blues. Akustiska instrument och precis som när det begav sig spelar och sjunger PPM:s tre medlemmar runt en ensam mikrofon. Foto: Maria Johansson