NYHETER 2020-3-16 KL. 09:02

Corona slår hårt mot flyget från Växjö: ”I värsta fall är det här bara början”

Av Hans Nilsson

Corona slår hårt mot flyget från Växjö: ”I värsta fall är det här bara början”
Rädslan för corona sprider sig och det påverkar nu resandet med flyg. Det märker man på flygplatsen i Öjaby, Växjö Småland Airport där till exempel Inrikesflyget till Stockholm har minskat med 4-5 procent på kort tid. Foto: Mats Samuelsson

VÄXJÖ På Växjö Småland Airport märker man nu tydligt av effekterna av coronaviruset - det slår hårt mot både inrikesflyget och charterflyget där riskgrupper nu väljer att boka av. - Inrikesflyget till Stockholm från Växjö har minskat med 4-5 procent på kort tid, men i värsta fall har vi bara sett början av det här, säger Ulf Axelsson, chef för Växjö Småland Airport.
Rädslan för corona sprider sig i takt med att fler fall av smittade konstateras på flera populära resmål och i Sverige och det påverkar nu även resandet med flyg.
Det märker man på flygplatsen i Öjaby, Växjö Småland Airport.
- För varje dag som går nu ser vi att det blir färre resenärer och det känns som att fler väljer att boka av också. Vi har sett en vikande trend för charterresorna till Gran Canaria och Teneriffa till exempel, efter att någon insjuknat på ett hotell på Teneriffa, berättar flygplatschefen i Växjö, Ulf Axelsson.
- Det är äldre personer som tillhör riskgrupperna som bokar av charterflygen till sommaren nu. Men vi ser även en stor minskning av inrikesflyget från Växjö till Stockholm, där rör det sig om en minskning på 4 till 5 procent. Det är väldigt mycket.

Ulf Axelsson känner en viss oro över den här utvecklingen. Men han tror inte att rädslan för coronaviruset och de minskade flygbokningarna kommer att drabba för Växjö Småland Airport med nedskärningar i första taget.
- Nej, det här drabbar flygbolagen nu. Antalet avgångar förändras inte utan det är antalet resenärer som minskar. Så det behövs ju fortfarande personal på flygplatsen för att vända flygplanen bland annat.
- Men om det fortsätter så här med corona och vi skulle vi få ett nytt Italien då blir det tufft för både flygbolagen och för oss på sikt. Resandet med flyget har ju minskat radikalt nu, och det är kanske bara början.

Redan sedan tidigare har flygskam och flygskatt drabbat en del inrikesbolag hårt.
Ulf Axelsson sätter nu hoppet till att man får bukt med spridningen av corona och att flygbranschen kan återhämta sig. Just nu är läget ganska ovisst och branschen försöker hitta tillfälliga lösningar för att minska skadorna som corona orsakar.
- Det är bolag nu som har infört fri avbokning en till två veckor innan resan, det är ju generöst, konstaterar han.
Hans nilsson- Om det fortsätter så här med corona och vi skulle vi få ett nytt Italien då blir det tufft för både flygbolagen och för oss på sikt, säger Ulf Axelsson, chef för Växjö Småland Airport. Foto: Linda Himsel


PÅ STARTSIDAN JUST NU