NYHETER 2021-11-15 KL. 16:00

Charlotte och Carina tar julmagin till Växjö

Av Josefin Petersson

Charlotte och Carina tar julmagin till Växjö
Förra årets advent sålde Charlotte Hynnä och Carina Hamnå en massa julklransar och julbockar och därifrån växte Blommeriet fram, nu öppnar de en pop-up julbutik den 20 november. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. I vanliga fall jobbar Carina Hamnå med marknadsföring och har drivit företaget Kampanj i Växjö i snart 10 år. En planerad resa förra hösten blev inställd och semesterveckan byttes mot en floristkurs i Skåne och det blev starten för Blommeriet. Nu ska hon tillsammans med familjen och sonens sambo Charlotte Hynnä öppna en pop-up julbutik på Hejaregatan vid Cirkle K den 20 november.

Förra årets advent sålde Carina Hamnå och Charlotte Hynnä en massa julklransar och julbockar och därifrån växte Blommeriet fram. Just julbockar har något som Carina Hamnå har gjort under många år, men hon även haft ett intresse för blommor och tycker om att skapa och vara kreativ.

– Sedan förra julen har jag sålt buketter hemma från garaget på Morgonvägen på Hovshaga, kunderna har kunnat förboka sina buketter och hämtat en gång i månaden. Det började med adventsbuketter och sen gjorde jag amaryllisbuketter. När kunder kom och hämtade frågade de efter nyårsbuketter, och efter det har det blivit buketter varje månad, säger Carina Hamnå

Tidigare i höst bestämde sig Carina och Charlotte för att satsa på jultemat igen och denna gång med en pop-up butik och när dehittade lokalen vid Samarkand så kunde de inte låta bli.

– Julbutiken är för oss en kul grej och just nu har vi möjlighet att göra detta tillsammans och med hjälp av lite kompisar som har hört av sig. De gillar idén med vår pop-up butik och vill gärna jobba. Men, Blommeriet är en hobby, att vi poppar upp i år är en tillfällighet som dök upp för både mig och Charlotte, poängterar Carina Hamnå.

Det blir premiär den 20 november och de kommer att ha öppet fram till den 19 december. De kommer att ha ett blandat utbud, förutom att de har julbuketter med snittblommor, julgrupper, kransar och julbockar kommer de även att ha mat- och konsthantverk och inredning. Genom kontakter har de fått samarbeten med bland annat Fredrikssons i Kalmar som tillverkar glöggen som serveras på Nobelfesten, Bäckängaprodukter i Vimmerby som säljer fårskinn och konsthantverk av ull, TADAH kafferosteri från Lenhovda. Från och med den 25 november kommer det även att säljas granar utanför.
– Vi tänker vara lite unika med våra kransar, dels att vi kan göra lite större modeller men också andra former för den som inte kan hänga en krans på dörren. Man ska kunna komma till oss och beställa en unik produkt, säger Charlotte Hynnä.

Den 27 november mellan klockan 10 och 14 så kommer de även ha en egen liten julmarknad utanför butiken, då kommer bland annat Smålands Skafferi, Ellos i Lammhult, TADAH kafferosteri, UF företaget Musthave som har tagit fram sin egen julmust och Höjdens Mejeri från Fagerhult med sina ostar.

Blir det ett bra utfall på butiken så kanske det blir en repris av Blommeriets julbutik även nästa år, men hemma i garaget fortsätter verksamheten efter jul med nya buketter.

Josefin Petersson