NYHETER 2021-10-5 KL. 15:00

Cancerstiftelsen och Alvesta GK anordnar välgörenhetsgolf

Av Josefin Petersson

Cancerstiftelsen och Alvesta GK anordnar välgörenhetsgolf
Från vänster Klas Eriksson, Göran Palmquist och Bengt Martinsson. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Den 17 oktober klockan 9:30 anordnar Cancerstiftelsen i Kronobergs län tillsammans med Alvesta Golfklubb en välgörenhetsgolf till förmån för cancervården i Kronoberg. Syftet med stiftelsen är att utveckla cancervården i Kronoberg och den har inget med Cancerfonden att göra. 1992 startade en kvinna från Öjaby Cancerstiftelsen då hon själv hade insjuknat i cancer och tyckte att det var många saker inom vården som kunde bli bättre.

Sedan starten 1992 har Cancerstiftelsen i Kronobergs län kunnat tillföra nio miljoner kronor totalt till förbättringar på det lokala planet. Deras arbete handlar om förebyggande åtgärder som hälsoevent, modernare utrustning och vidareutbildningar och de delar varje år ut ett forskningsstipendium på 150 000 kronor.

– Pengarna som samlas in av Cancerfonden går oftast till forskning på universitetssjukhusen och väldigt lite hamnar lokalt i exempelvis Kronoberg, det var det som vi ville ändra på med stiftelsen, säger Bengt Martinsson, ordförande i Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

Alvesta Golfklubb är en samarbetspartner de har haft genom åren, första året som anmälningsavgiften på en golftävling gick till stiftelsen var 1999, de har tillsammans genom åren samlat in 340 800 kronor.

– Den här dagen varje år betyder mycket för Alvesta golfklubb, framför allt för att han som startade klubben har gått bort i cancer, jag tror det har påverkat inriktningen för klubben, det känns som att det blir ett sätt att hedra honom. Sedan är det också tydligt att det finns omkring oss och jag tror det ligger många nära om hjärtat, säger Klas Eriksson, klubbchef på Alvesta Golfklubb.

De vanligaste cancerformerna idag är prostatacancer och bröstcancer, men hud och mage/tarmcancer är de former som ökar mest.

– Rent statistiskt så drabbas var tredje människa av cancer under sin livstid, däremot blir två av tre botade. Samtidigt finns det tecken på att antalet som insjuknar i cancer kommer att fördubblas fram till 2040, i dagsläget får cirka 2000 kronobergare cancer varje år. Mycket idag beror på livsstilsfaktorer, allt ifrån rökning, alkohol och solvanor, men också kost och motion, säger Göran Palmquist, sekreterare, Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

Den 17 oktober går startavgiften oavkortat till Cancerstiftelsen i Kronobergs län, utöver det skänks även pengar från andra aktiviteter som anordnas under dagen i samband med golftävlingen. Man kommer exempelvis få mäta sina krafter med klubbens Pro, Klas Eriksson och då betalar man lite för det, sedan kommer det även vara en tipspromenad.

Nytt för i år är något som kallas för ”En krona poängen”. Alla företag och andra som vill bidra till insamlingen, golfare eller inte, kan anmäla sig i förväg och skänker då en gåva. Hur stor beror på hur många poäng spelarna får ihop under tävlingen. En normal golfrunda skulle generera cirka 1740 kronor per företag till Cancerstiftelsen, men ju bättre spel desto större gåva.

Klas Eriksson berättar att utifrån golfarna på Alvesta Golfklubb så finns det den här dagen ett syfte med att åka till golfbanan, det handlar inte om att bara åka och tävla utan även för den goda sakens skull. För Alvesta Golfklubbs del så är det oerhört viktigt att de jobbar med sådant som gör skillnad lokalt. Golftävlingen förra året genererade 44 800 kronor, men det viktiga för Alvesta Golfklubb är att det ska vara något som återkommer varje år.

Josefin Petersson