Klik venligst
NYHETER 2020-3-10 KL. 12:40

Byggboomen fortsätter - byggen på gång för flera 100 miljoner i Alvesta

Av Hans Nilsson

Byggboomen fortsätter - byggen på gång för flera 100 miljoner i Alvesta
- Så här mycket samtidigt har det aldrig varit på gång förut i Alvesta med byggandet av bostadshus. Det byggs för flera 100 miljoner kronor just nu, säger Magnus Wigren, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen. Foto: Alvesta kommun

ALVESTA. Det byggs och planeras just nu för nya bostadshus för flera 100 miljoner kronor i Alvesta - både flerbostadshus med hyreslägenheter och villor. - Den här byggutvecklingen som är nu i Alvesta har jag inte upplevt tidigare under mina 30 år i kommunen, säger Magnus Wigren, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Byggmarknaden i Alvesta fortsätter att vara het. Det nya området Spåningslanda med etapp 1 och 2 är i stort sett klart, bara några tomter är kvar på etapp 2.
Ett flerbostadshus med 28 hyreslägenheter på Spåningslanda är dessutom på väg att bli klart nu.
Detaljplanen är klar för etapp 3, men den är överklagad och nu väntar man på besked från mark- och miljödomstolen.

Men det är mycket mer på gång både där och i andra områden i Alvesta kommun. Även i centrala Alvesta byggs och planeras det för flera nya bostadshus.
Det är både privata byggherrar och kommunens bostadsbolag Allbohus som bygger och planerar för nya byggen av flerbostadshus och villor.
- Vårt eget bostadsbolag Allbohus bygger ju 25 lägenheter bakom Ica i kvarteret Björklövet i Alvesta. Sedan finns det intresse att bygga flerbostadshus i kvarteret Kulturen, på parkeringen intill Folkets hus, och i Sjöparken vid Resecentrum, berättar Magnus Wigren, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen på Alvesta kommun.

Men det är inte bara i själva tätorten Alvesta det byggs och planeras. I Torne är det klart med sju villatomter och i Lekaryd nära Hanaslövsbacken planeras det för totalt 35 villatomter med 20 tomter i en första etapp.
- I Lekaryd är det stora landsbygdstomter på 3 000 kvadratmeter som är tätortsnära, förklarar Magnus Wigren.
Den här byggutvecklingen i Alvesta är extra glädjande för en förvaltningschef. Magnus Wigren har inte sett något liknande under sina 30 år i kommunen.
- Så här mycket samtidigt har det aldrig varit på gång förut i Alvesta med byggandet av villor och flerbostadshus. Det byggs för flera 100 miljoner kronor just nu.
- Det händer så mycket samtidigt och den här utvecklingen har egentligen pågått i tre-fyra år, det är en stigande trend.
Magnus Wigren ser ett antal orsaker till den här stigande trenden i Alvesta.
- Det finns ett stort behov och en stor efterfrågan och ekonomiska incitament för byggherrarna, marknadsvärdet är högre än produktionskostnaden och man får låna pengar på banken, förklarar han.
- Det är intressant också att mer än 50 procent av dem som flyttar till Alvesta och köper villa är utsocknes, så har det varit på Spåningslanda.
hans nilssoN

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER