NYHETER 2019-12-31 KL. 17:00

Brittisk cellist gästspelar med Musica Vitae på Utvandrarnas Hus

Av Hans Nilsson

Brittisk cellist gästspelar med Musica Vitae på Utvandrarnas Hus
Den brittiske cellisten Robin Michael har spelat med flera av världens främsta orkestrar. Den 17 januari spelar han ihop med Malin Broman och Musica Vitae i Utvandrarnas Hus i Växjö. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Den 17 januari 2020 kommer den brittiske cellisten Robin Michael till Växjö för att spela med Musica Vitae på Utvandrarnas Hus. Han har framträtt med flera av världens främsta orkestrar.
Cellisten Robin Michael har bland annat spelat med framstående ensembler som Orchestre Révolutionnaire et Romantique, Orchestra of the Age of Enlightenment och Orchestre Les Siecles i Paris.
I konserten i Utvandrarnas Hus fredagen den 17 januari klockan 19.00 till 21.00 spelar han ihop med Malin Broman, violin och konstnärlig ledning, och Musica Vitae.
De bjuder på ett program som sätter fokus på baslinjens betydelse för musiken. Det blir bland annat musik från barocken av "den gamle" Bach, och en konsert av hans kanske mest begåvade son, Carl Philipp Emanuel, som under sin levnad var betydligt mer känd än sin far.
Carl Philipp Emanuels cellokonsert är ett färgstarkt och mångsidigt verk som bjuder på både känslosam klagosång och översvallande gott humör.
Som avslutning på konserten i Utvandrarnas Hus blir det en av Beethovens sena stråkkvartetter, den fjortonde kvartetten. Den kallas ibland för den förnämsta stråkkvartett som någonsin har skrivits. Beethoven själv satte sina sista stråkkvartetter högst av alla sina kompositioner och allra högst värderade han sin fjortonde kvartett.
Robert Schumann menade att den här musiken hade en musikalisk storhet som var omöjlig att uttrycka i ord. När Franz Schubert första gången hörde verket lär han ha sagt: "Vad finns det nu kvar för oss att skriva?"
Så här ser programmet ut för konserten: En introduktion klockan 18.15.


PÅ STARTSIDAN JUST NU