NYHETER 2021-11-23 KL. 16:00

Birgitta Thulin har släppt sin sjunde bok

Av Josefin Petersson

Birgitta Thulin har släppt sin sjunde bok
Annicka Johansson, ägare till Alvesta Bok och Papper tillsammans med författaren Birgitta Thulin. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Birgitta Thulin började skriva böcker när hon gick i pension efter att ha varit gymnasielärare i historia, religion, svenska och psykologi. Hon hade skrivit böcker tidigare men endast läroböcker. Hon har sedan hon gick i pension släppet en bok varje år, tidigare i veckan släppte hon sin sjunde historiska roman, Sköldmön.
– Sköldmön handlar om vikingatiden, jag frågade ungdomar vad en historisk roman skulle handla om för att de skulle läsa, då svarade de vikingatiden och så blev det, boken är både för vuxna och ungdomar. Det är en stark kvinna i huvudrollen, tidig medeltid på 800-talet. Boken börjar i Gudarnas hage i Skåne, vikingahövdingen i gården intill har dragit på sig en blodshämnd och väntar vedergällning. Hela hans gård bränns ner men hövdingens unga dotter Sol skonas men tillfångatas och blir bortförd av Jomsvikingar. Efter en lång och hård utbildning blir Sol en av de beryktade sköldmörna, alltså en kvinnlig krigare. Vi får i romanen följa Sol på hennes uppdrag och frågan är om hon någonsin ska kunna återvända till sitt ursprung vid Gudarnas hage och om hon ska hämnas honom, som brände ner gården och tillfångatog henne, säger Birgitta Thulin.

Allting började långt tillbaka när hon skrev läroböcker, då hittade hon protokoll från häxprocesserna och sextonhundratalet bland annat här i Småland. Hon läste de här protokollen och det tog henne så hårt och när hon hade läst de här protokollen så bestämde hon sig för, att när hon en gång får tid då skulle hon skriva en bok. Detta om en kvinna som blir anklagad här i Alvesta och det blev också den första boken Anklagad. Sedan var tanken att hon inte skulle skriva mer, men läsarna ville ha mer och nu släpper hon sin sjunde bok. Trots att det är mycket elände i hennes böcker så försöker hon alltid skriva ett bra slut. Boken precis som de andra kommer att säljas på Alvesta Bok och Papper, både fysiskt i butiken och i deras webbutik.
– Birgitta är en välkänd figur och har fått mycket priser, det är många som kommer in och frågar när nästa kommer och vad den kommer handla om. Så folk väntar verkligen på Birgittas böcker och intresset har ökat för varje bok. Just det här med det lokala, det är inte många författare som skriver på det sättet, samtidigt som läsarna förstår att de kan lita på det Birgitta skriver och att det är äkta eftersom hon lägger ner så mycket tid på research, säger Annicka Johansson, ägare av Alvesta Bok och Papper.

Även om hon har en liten paus nu innan hon ska börja skriva en åttonde bok så har hon redan tankar om vad den ska handla om.
– En uppföljare till boken Familjerna, det är så många som har läst den, som har tagit kontakt med mig och frågat när kommer nästa, de vill veta hur det går för karaktärerna i boken. Jag känner samtidigt att så länge folk vill läsa det jag skriver så kommer jag fortsätta skriva böcker, säger Birgitta Thulin.

Troligtvis kommer hon komma till Alvesta Bok och Papper och signera sin bok i samband julhandeln den 11 eller 18 december, detta är något som hon återkommande har gjort varje år när hon släpper en ny bok.

Josefin Petersson


Boken Sköldmön är Birgitta Thulins sjunde historiska roman. Foto: Josefin Petersson