Klik venligst
NYHETER 2020-11-19 KL. 12:14

Betala ut decemberlönen en vecka tidigare - minska smittspridningen

Av Hans Nilsson

Betala ut decemberlönen en vecka tidigare - minska smittspridningen
Cecilia Petersson, ägare av Lokaltidningen Växjö/Alvesta, föreslår att Växjö och Alvesta kommun, Region Kronoberg och privata företag tidigarelägger löneutbetalningarna i december. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Cecilia Petersson, ägare av Lokaltidningen Växjö/Alvesta, föreslår nu att Växjö och Alvesta kommun, Region Kronoberg och privata företag tidigarelägger löneutbetalningarna i december.
- Då minskar man trycket på den sena julhandeln dagarna före jul, och därmed minskar man risken för smittspridning under denna kritiska period i coronakrisen, föreslår Cecilia Petersson.
- Med en löneutbetalning en vecka tidigare så kan julhandeln i både presentbutiker och matvaruaffärer spridas ut över en längre period och ge många människor en friskare jul med mindre insjuknade i corona.

Cecilia Petersson tror också att det skulle vara till en stor hjälp för den lokala butikshandel som är hårt drabbad ekonomiskt av restriktioner och där många riskerar att gå under.
- Genom att ge dem chans att sälja julklappar en vecka tidigare i en tryggare miljö så kan många få en lite bättre chans till en mindre sårad handel under december, säger Cecilia Petersson.

Utbetalningen är inte förenad med någon egentlig kostnad mer än att likviditeten rubbas med en veckas tid.
- Det kan förstås vara en utmaning för många privata aktörer, men desto fler som bidrar till denna relativt enkla åtgärd, desto fler är vi som kan fira en smittfri jul, förklarar Cecilia Petersson.
- Vi är flera lokala gratistidningar runtom i Sverige som nu går ut tillsammans och uppmanar arbetsgivare att betala lönen tidigare för att minska smittspridningen.hans nilsson