Klik venligst
NYHETER 2021-5-9 KL. 16:49

Barnen i Araby gick man ur huse för att vårstäda

Av Hans Nilsson

Barnen i Araby gick man ur huse för att vårstäda
Barnen plockade fimpar, plasthandskar och ansiktsmasker som kastats på marken i Araby. Alla som hjälpte till fick en medalj. - Jag är jättenöjd med att det kom så många barn som ville städa, chef för Araby Park Arena. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Runt 200 barn ställde upp på ”Vårstäda Araby tillsammans” nyligen. Barnen var väldigt engagerade när de plockade fimpar, plasthandskar och ansiktsmasker som kastats på marken i Araby - och alla som hjälpte till fick en medalj.
- Det är jätteroligt att plocka skräp, det är bra för då får vi en finare miljö, berättade Jasmina Salihovic.

Redan i höstas ordnades det en städdag i Araby med fokus på barn i åldern sex till tolv år.
Nu var det dags för en vårfixardag i stadsdelen. Alla fastighetsbolagen var engagerade: Växjöbostäder, Victoria Park, CA Fastigheter, PoE Fastighetspartner och Vöfab.
Den 28 april var kommunens förskolor i Araby med och städade sina innergårdar och barn från Centrumskolan gick ut för att plocka skräp i området runt Araby Park Arena, Tallgården och Panncentralen från klockan 15 till 18. Samtidigt fick de lära sig mer om sopsortering.
Totalt kom det omkring 200 barn och hjälpte till med att städa rent och sopsortera.
Mitt i allt stod Malin Richardson, chef för Araby Park Arena, och organiserade vårstädningen med barnen.
- Jag är jättenöjd med barnens insats och att det kom så många barn som ville städa. I de trygghetsenkäter polisen har gjort upplever de boende i Araby att det är skräpigt, vi måste börja med barnen om vi ska ha en förändring, säger Malin Richardsson.
- Barnen har pratat om miljö i skolan, de får lära sig att man inte ska skärpa ned. Vi kommer fortsätta att ha en städdag på våren varje år i Araby, lägger hon till.

Jasmina Salihovic var en av alla dessa barn som vårstädade. Hon var lite häpen över allt skräp sm folk slänger på marken.
- Jag har plockat upp flera snyttpapper, alltså papper som folk har snutit sig i, berättar hon.
Några vuxna var med också och vårstädade. Till exempel Elisabeth Råsmark och Victoria Hansson, som båda jobbar på förskolan på Dalbo. De tyckte det var skräpigt.
- Det var ju fullt med fimpar och våtservetter, plasthandskar och ansiktsmasker. Men nu är det rent och fint, förklarade de.


hans nilsson


Aseel Idris, Nejma Ismail och Wilma Sjögren Fors blev belönade med medaljer som tack för vårstädningen i Araby. Foto: Hans NilssonNejma Ismail, Wilma Sjögren Fors, Jasmina Salihovic och förskollärarna Elisabeth Råsmark och Victoria Hansson hittade mycket fimpar och annat skräp när de vårstädade i Araby. Foto: Hans Nilsson