NYHETER 2020-6-29 KL. 14:08

Badet öppet hela sommaren med vissa restriktioner

Av Hans Nilsson

Badet öppet hela sommaren med vissa restriktioner

VISLANDA. Nyligen var det premiär för Vislandabadet - den här sommaren får besökarna anpassa sig till flera restriktioner på grund av corona. En nytt inslag är en duschvagn för 50 000 kronor. - Besökarna har visat en hög grad av förståelse kring våra riktlinjer, säger Martin Sallergård, fritidschef i Alvesta kommun.
Vislandabadet har varit en populär mötesplats på somrarna i flera år. För ett tag sedan öppnades badet igen och det kommer ha öppet fram till den 16 augusti och helgen den 21-23 augusti.

Men i år har Alvesta kommun tvingats att tänka i nya banor för att hantera smittan och inte släppa in för mycket folk samtidigt.
Det är ett antal begränsningar och förändringar som införts och kommunen har tvingats lägga mycket mer tid på att planera i detalj.
- Vi har fått tänka så mycket som möjligt på ett nytt sätt i vår planering och anpassa badet till de riktlinjer som gäller med Covid-19, säger fritidschefen Martin Sallergård.
I sommar tar Vislandabadet bara emot 100 besökare åt gången i två pass per dag för att begränsa antalet besökare som är på anläggningen samtidigt.
På vardagar är passen på tre timmar och under helger två och en halvtimme. Så totalt är det högst 100 besökare samtidigt och 200 per dag.
- Det har varit ganska många besökare och mellan passen städas anläggningen i en timme. Vi städar toaletterna och torkar av bord, stolar och dörrhandtag innan vi släpper in nya besökare i nästa pass, förklarar Martin Sallergård.

Besökarna uppmanas att duscha hemma efter badet för att minska trängsel. Kommunen har dessutom ställt upp en extra duschvagn, inhyrd för 50 000 kronor den här säsongen, på badet med totalt åtta duschar.
Vagnen är en nyhet för året och den är till för att undvika köbildning. Antalet platser i omklädningsrummet har också begränsats till 12 för att undvika köer, fördelat på 6 platser i herrarnas och 6 platser i damernas omklädningsrum.
Personalen på plats ser till att besökarna håller avstånd till varandra och även i godiskiosken har man vidtagit åtgärder för att minska risken för trängsel och kö.
- Vi säljer inte godis som det kan ta tid att köpa, det är inget smågodis som man står och väljer bland och som gör att det kan bli kö, säger Martin Sallergård.
Man vädjar också till besökarna att tänka på handhygienen och att man inte ska gå till badet om man visar symptom på förkylning, halsont, huvudvärk, feber eller hosta.

Hittills anser Martin Sallergård att besökarna har följt reglerna. Det har inte heller uppstått några problem med att besökarna måste lämna badet efter ett pass och låta nya besökare komma in.
- Vi vill lyfta fram att besökarna tar det här på allvar och att de respekterar våra riktlinjer. Det har varit en positiv stämning mellan besökare och personal, klargör han.

hans nilsson


Martin Sallergård, fritidschef i Alvesta kommun. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU