NYHETER 2022-2-28 KL. 12:01

”Araby ska bli ett av de mest attraktiva områdena i Växjö”

Av Hans Nilsson

”Araby ska bli ett av de mest attraktiva områdena i Växjö”
- Integrationen i Växjö och Sverige har misslyckats, men det går att vända utvecklingen, säger Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Efter 30 år av olika satsningar och projekt i Araby med blandat resultat ska nu Växjö kommun ta ett helhetsgrepp på stadsdelen. Med en ny strategisk plan ska Araby lyftas till oanade höjder.
- Araby ska bli ett av de mest attraktiva områdena i Växjö. Det finns människor med en fantastisk kapacitet i Araby, men om integrationen ska lyckas har vi svenskar ett ansvar att hjälpa till och bjuda in nyanlända, säger Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.

Nyligen var det återigen oroligt i Araby när väktare och polis drabbades av stenkastning. I flera år har det funnits en social oro och en otrygghet i Araby, med en fientlighet mot polisen från kriminella gäng.
Polisen klassade Araby som ett särskilt utsatt område 2015. Samma år skedde ett antal våldsamma upplopp mot polisen och narkotikahandeln i området var mer eller mindre öppen.
Polisen har sedan dess arbetat med att synas mer i området och att hitta och lagföra personer i de kriminella nätverken. Problemen med de kriminella nätverken finns kvar. Men det har blivit lugnare, enligt polisen, och i höstas klassades Araby ner till till kategorin ”lindrigare riskområde”.

Även politikerna i Växjö kommun har reagerat och vill vända den negativa utvecklingen i stadsdelen. Nu har fullmäktige beslutat om en ny strategisk plan för Araby. Den innehåller fysisk, social och verksamhetsmässig planering, men inga detaljer än om vad som ska genomföras.
- Det var en väckarklocka för oss att Araby listades som ett särskilt utsatt område. I 30 år har Växjö kommun jobbat med en massa projekt i Araby, en del har varit bra och andra inte. Många av projekten har varit för kortsiktiga, man vänder inte utvecklingen på kort tid. Det har saknats en tydlig samordning också, säger Magnus P. Wåhlin i Miljöpartiet, ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.
- Ny forskning visar att det krävs en gemensam målsättning, en gemensam målbild under en lång tid och en samordning för att lyckas vända utvecklingen i ett utsatt område. Det är den forskningen vi har utgått ifrån när vi har beslutat om en ny strategisk stadsdelsplan för Araby, lägger han till.
Kommunen har även haft hjälp av utredningen ”Hållbara Araby 2030” som gjordes 2020 och erfarenheter från andra kommuners arbete med utsatta områden. Dessutom har man samtalat med boende och aktörer som exempelvis föreningar och fastighetsbolag i området och Araby Park Arena och Tallgården.

Magnus P. Wåhlin förnekar inte att Araby har utmaningar, men han lyfter fram att det också finns fantastiska möjligheter och det är dessa man nu ska ta tillvara på. Han tror att Araby skulle få ett lyft med bostadsrätter och ägarlägenheter.
- Då skulle fler människor som vill göra en bostadskarriär och som är viktiga för Araby vilja stanna kvar i området, och fler skulle vilja flytta till Araby, tror han.
Målet är att Araby på sikt ska bort från polisens lista med utsatta områden och bli ett av de mest attraktiva områdena i Växjö.
- Integrationen i Växjö och Sverige har misslyckats. Det har skapat utanförskap och kriminalitet, men segregationen går att bryta genom bättre SFI, mer blandade skolor och bostadsområden och satsning på utbildning och praktikplatser på arbetsplatser. Människor i Araby har en otrolig kapacitet, de vill jobba och göra rätt för sig.
- Men jag kan tycka att arbetsgivare är för hispiga över språkkunskaperna. Vi är så räddhågsna, det finns ett antal jobb där man klarar sig med bristfällig svenska. Det viktiga är att man kommer ut på praktik. Här måste företagen och kommunerna och arbetsförmedlingen bli bättre.

Magnus P. Wåhlin anser att svenskarna har en nyckelroll för att integrationen ska lyckas.
- Som det är idag möts inte nyanlända och svenskar, men integrationen fungerar inte av sig själv. Nyanlända har ett ansvar själva, men vi svenskar har ett ansvar också. Vi måste helt enkelt bjuda in de nyanlända och öppna oss mer. Fler svenskar i Växjö borde besöka Araby Park Arena till exempel, eller handla på Dalbo.
- Sverige är ett bra land där det mesta fungerar bra. Men frågan är hur det ska kunna fortsätta att vara det om vi inte kan umgås och om fler hamnar utanför samhällsgemenskapen.

hans nilsson


Målet med den nya strategiska planen är att Araby ska bli ett av de mest attraktiva områdena i Växjö, säger Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott. Foto: Hans Nilsson