Klik venligst
NYHETER 2021-4-21 KL. 10:35

Annika driver café och butik i Broaskog: ”Som en stor lekplats för mig”

Av Hans Nilsson

Annika driver café och butik i Broaskog: ”Som en stor lekplats för mig”
- Det här företaget handlar inte bara om det ekonomiska, det handlar om att skapa gemenskap och göra så att folk blir glada också, säger Annika Rydiander som har haft Broaskogs Gårdsbutik & Trädgårdscafé sedan 2010. Foto: Hans Nilsson

BROASKOG. Annika Rydiander driver sedan 2010 Broaskogs Gårdsbutik & Trädgårdscafé drygt en mil norr om Moheda.
Pandemiåret 2020 är hennes bästa år någonsin sett till försäljning och besökare. I påskas öppnade hon butiken och caféet igen och nu laddar hon för en ny säsong fram till andra advent.
- Det här är som en stor lekplats för mig där jag får leva ut alla mina idéer, säger Annika Rydiander, 49 år.

Redan när Annika Rydiander var 18 år köpte hon gården Broaskog runt en kilometer från barndomshemmet där hennes mamma och pappa fortfarande bor.
Här bor hon nu sedan flera år med sin sambo Kalle Nilsson och deras tre tonårssöner Emil, Jessie och Loke.
- Jag köpte gården tillsammans med mina föräldrar. De hade mycket kor då, och de skulle vara på gården. Då hade gården stått tom i tolv år. Det var tre stora byggnader och de var ganska nedgångna, berättar Annika.
Det är i den runt 200 år gamla byggnad som den tidigare ägaren använde som sädesmagasin och verkstad som Annika i maj 2010 öppnade Broaskogs Trädgårdscafé. Då hade hon jobbat rejält med att renovera och göra det fint och mysigt i flera år.
På andra sidan vägen ligger gårdsbutiken i en stor ladugård där hon säljer saker till trädgården som till exempel fågelbad gjutna i betong som hon själv har gjort, presentartiklar och loppis.
Varje år öppnar hon Broaskogs Gårdsbutik & Trädgårdscafé under påsken och har sedan öppet varje helg fram till andra advent i december.
Ute i trädgården finns det inköpta sommar- och höstblommor till försäljning och hon säljer dessutom grönsaker som hon själv har odlat.
På caféet kan man fika och äta 30 olika sorters bakverk och räkmackor som Annika har tillagat.
- Jag har alltid gillat att hålla på med växter och trädgård och att baka och laga mat. Men jag kan inte säga att det här är en gammal dröm, när jag startade det kände jag mer att jag ville prova på något nytt, förklarar hon.
Det har Annika inte behövt ångra. Det har gått bra hela tiden, och 2020 när pandemin präglade nästan hela året är hittills Broaskogs Gårdsbutik & Trädgårdscafés bästa.
- Folk åkte runt mer hemmavid och stannade till här. Här finns mycket plats att sitta både utomhus och inomhus, det har gått bra att följa reglerna med högst fyra vid varje bord och två som mest i själva säljdelen. Folk kommer inte samtidigt, de följer restriktionerna och köar utanför.

Inne i caféet finns det normalt sett, innan pandemin, 20 sittplatser på markplan och 50 på övervåningen och dessutom 60 uteplatser. Här samlas ofta bygdens folk, och inte bara Växjöbor, tyskar, danskar och holländare.
- För mig är det en passion att driva det här stället. Här träffas folk och sitter och pratar och har det trevligt. Man knyter nya kontakter och att vårdar relationer. Caféet är en mötesplats för de äldre i trakten. Folk blir glada av att vara här, och det gillar jag att se.
- Att driva det här företaget handlar ju inte bara om det ekonomiska, det handlar om att skapa gemenskap och göra så att folk blir glada också.

Annika har provat på att vara anställd också. Efter gymnasiet jobbade hon i flera år på Torpatoffeln i Torpsbruk, detta samtidigt som hon hade Islandshästar på gården och ordnade med turridning mot betalning.
Det utvecklades till avels- och träningsverksamhet av familjens hästar, och med inridning och utbildning.
- Islandshästar är väldigt snälla, lättsamma och trevliga och de kan fem gångarter. De är lagom stora, man får väldigt mycket häst i en liten storlek. Efter 15 år slutade vi med turridningen, nu är det bara avel, träning och försäljning av Islandshästarna, förklarar Annika.hans nilsson- Islandshästar är väldigt snälla, lättsamma och trevliga. De är lagom stora, man får väldigt mycket häst i en liten storlek, förklarar Annika. Foto Hans NilssonDet är i den runt 200 år gamla byggnad som den tidigare ägaren använde som sädesmagasin och verkstad som Annika i maj 2010 öppnade Broaskogs Trädgårdscafé. Foto: Hans Nilsson