NYHETER 2021-11-24 KL. 10:05

Anna Philipsson är en guldstjärna

Av Hans Nilsson

Anna Philipsson är en guldstjärna
Anna Philipsson, dietkock i Växjö kommun, kom på pallplats i finalen i kategorin Årets Guldstjärna i den prestigefyllda tävlingen Arala Guldko. Foto: Mats Samuelsson

VÄXJÖ. Anna Philipsson, som är dietkock i centralköket på Älgvägen i Växjö, kom på pallplats vid tävlingen Arla Guldko som brukar kallas matbranschens Oscarsgala. Hon prisades med Årets guldstjärna för sitt arbete med att göra formgiven timbalkost.
Timbalkost är särskilt anpassad för personer med tugg- och sväljsvårigheter. Den ser ut och smakar som vanlig mat, men den som har svårt att tugga och svälja kan uppleva matglädje trots svårigheterna.
Älgvägens centralkök i Växjö började våren 2019 med att laga egna timbaler som formades och konsistensanpassades efter ursprungsråvarorna.

Anna Philipsson är en av de drivande krafterna bakom utvecklingen med timbaler som tillagas från grunden enligt framtagna smakmallar. Varje dag tillagas det runt 150 portioner med timbalkost i Älgvägens kök.
- Jag är imponerad över det engagemang och den utvecklingsvilja som Anna visar och de insatser som måltidsorganisationen gör för att skapa matglädje och servera god och näringsriktig mat, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Arla Guldko är ett av de mest prestigefyllda priserna i måltidssverige, påpekar Anneli Ekstedt, verksamhetschef för kommunens måltidsorganisation.
- Vi är oerhört stolta och glada över att Anna varit en tre finalister. Anna gör ett fantastiskt jobb och förtjänar verkligen all uppmärksamhet, säger Anneli Ekstedt.
På Älgvägens centralkök tillagas varje dag 1700 portioner - lunch och kvällsmat - till kommunens boenden och till de med matdistribution. I köket arbetar totalt 17 personer.
Älgvägen lagar även mat till Birkagården, Toftagården, Dalbo, Evelid, Bågen, Östregården, Hov västregård och Mekan, Dalbo, Evelid har en restaurang, där de som kommer utifrån har möjlighet att komma och äta.

Arla Guldko startade år 2000 för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Årets Guldstjärna är den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för offentliga kök.
hans nilsson