NYHETER 2020-1-25 KL. 10:21

Alvestaglas efterlyses till utställning: ”Vi har fått fantastiskt gehör”

Av Hans Nilsson

Alvestaglas efterlyses till utställning: ”Vi har fått fantastiskt gehör”
I maj och i sommar är det dags för en utställning på Utställningshallen i Alvesta med gammalt glas från glasbruket i Alvesta.. Den här skålen är tillverkad på Alvesta glasbruk och ägs av Ronny Karlsson i Helsingborg.. Foto: Privat

ALVESTA. Utställningshallen i Alvesta efterlyser glas tillverkat av Alvesta glasbruk. Glaset ska ställas ut från maj och över sommaren. Gensvaret på efterlysningen har varit stort. - Jag är helt överväldigad över den fantastiska responsen som blivit på vår efterlysning, säger Kerstin Karlsson på utställningshallen.
Redan 2014 arrangerades en utställning med Alvestaglas på utställningshallen i järnvägsstationen i Alvesta.
Nu är det dags för en ny utställning med gammalt glas från glasbruket i Alvesta, som fanns 1933 till 1977.
Utställningshallen har gått ut i gruppen Visit Alvesta på Facebook och efterlyst glas, glaspjäser och annat material från Alvestaglas till utställningen.
På utställningshallen hoppas man att personer som har Alvestaglas hemma är beredda att låna ut det till utställningen.
- Vi vill göra en stor glasutställning över hela sommaren som börjar i mindre skala i maj samtidigt som vi har en annan utställning, förklarar Kerstin Karlsson, turismansvarig i Alvesta kommun, som hjälper till med utställningar numera.
Gensvaret har varit över förväntan, speciellt efter att efterlysningen lades ut på gruppen för Gamla Alvestabilder på Facebook.
- Vi har fått fantastiskt gehör och fått napp på en del glas, vi har fått kontakt med flera personer som har Alvestglas hemma. De har svarat på efterlysningen och några har lagt ut bilder på det glas de har, säger Kerstin Karlsson.

På utställningshallen ber man folk att mejla bilder på glaset, ringa eller besöka utställningshallen. Under april kommer man att samla in glas och annat material, som bilder på glasbruket, till exempel.
I maj sker en stor internationell konferens om glas i Kosta och Orrefors, Glas Art Society, med deltagare från hela världen.
Alvesta kommun hoppas på att få in en fot i marknadsföringen av den konferensen.
- Vi vill haka på och locka deltagare till vår stora glasutställning i Alvesta. Det är riktiga glasnördar som kommer från hela världen så de kanske vill se hur Alvestaglaset såg ut också, säger Kerstin Karlsson.
- Sedan vill vi gärna att de stannar några dagar i Alvesta förstås och övernattar, besöker våra butiker, besöksmål och restauranger.

PÅ STARTSIDAN JUST NU