NYHETER 2021-7-19 KL. 16:15

Alvesta Motorklubb ger kommunens ungdomar en plats att umgås på

Av Josefin Petersson

Alvesta Motorklubb ger kommunens ungdomar en plats att umgås på
Några av medlemmarna i Alvesta Motorklubb, från vänster, Kenan Drincic, Benjamin Tanovic, Armin Begovic, Christoffer Nilsson, Ivan Gogic, Krenar Kolbibaj och längst fram Gustavo Rochas dotter Ronja Rocha Törnqvist. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. För sex år sedan startade Gustavo Rocha Alvesta Motorklubb och har fram tills i år drivit det med egna pengar, i år fick de ta del av pengar från Allmänna arvsfonden som kommer underlätta för att kunna fortsätta driva verksamheten och förhoppningsvis utöka den.
I dagsläget är 24 ungdomar medlemmar i Alvesta Motorklubb och de har dessutom cirka 70 till 80 stödmedlemmar som gör det möjligt för ungdomarna att kunna skruva med bilar. Eftersom Alvesta Motorklubb är en förening så får de inte konkurrera med andra verksamheter utan bara utföra tjänster till sina stödmedlemmar så som rekond, service och bilreparationer.
Ungdomarna som är medlemmar i klubben är mellan 15 och 23 år gamla och de är där på onsdag- och lördagskvällar just nu, men förhoppningen är att kunna utöka antalet kvällar om det skulle komma fler ungdomar från andra delar av kommunen så som Vislanda, Moheda, Hjortsberga och Grimslöv.
Gustavo Rocha berättar att alla som är med i klubben har ett intresse för motorer och bilar och att skruva. De har valt att ha öppet hela sommaren eftersom det är då ungdomarna har mest tid över och behöver någonstans att vara. Dessutom menar Gustavo Rocha att alla inte vill spela fotboll och hockey utan en del vill vara i en verkstad och skruva och hänga med likasinnade. Efter en lång process fick Alvesta Motorklubb till slut ta del av pengar från Allmänna arvsfonden.
– Det var en jättesten som släppte för mig då, jag har drivit det här ur egen ficka under lång tid och har gått på knäna så många gånger. Det var en ren befrielse att få stöttning och se att andra också uppskattar det vi gör genom att sysselsätta ungdomar och erbjuda dem ett alternativ till utanförskap, hemmasittande och ensamhet. Jag upplever att många är utanför i samhället och inte hittar sin plats eller vem man ska vara med. Klimatet är ganska tufft där ute, du ska vara på ett visst sätt för att bli accepterad, du ska ha fina kläder, pengar och en dyr bil. Så därför gör jag det här, alla ska ha samma möjligheter tycker jag, alla strävar mot samma mål men alla har inte en möjlighet att ta sig dit, säger Gustavo Rocha, grundare av Alvesta Motorklubb.
Pengarna betyder även mycket för flera av ungdomarna som är medlemmar i klubben.
– Det betyder jättemycket, vi får mer möjligheter att göra saker, till exempel bygga på vår egen bil som vi har här, säger Christoffer Nilsson, en av medlemmarna i klubben.
Gustavo Rocha får även hjälp på onsdagar och lördagar av sin vän Thomas Rosenqvist, som har arbetat i skolans värld i 30 år och känner flera av ungdomarna väl och han är noga med att alla är välkomna.
– Alla från alla länder är välkomna oavsett om man är kille eller tjej och kommer ifrån Sverige, Asien eller medelhavet och vi är noga med att ingen är värd mer än någon annan här, både Gustavo och jag tycker det är viktigt att alla ska ha samma möjligheter att vara med, säger Thomas Rosenqvist som är ansvarig vuxen på Alvesta Motorklubb.
Det är även en viktig plats för ungdomarna, här berättar de vad Alvesta Motorklubb betyder för dem.
– Man får träffa sina kompisar och umgås med dem som delar samma intresse, säger Armin Begovic, en av medlemmarna i klubben.
– Det är en trygg och lärorik plats där man känner sig välkommen, säger Christoffer Nilsson, en av medlemmarna i klubben.
– Ett ställe dit man kan komma och umgås, säger Kenan Drincic, en av medlemmarna i klubben.

Josefin Petersson