NYHETER 2022-6-3 KL. 17:39

Alternativ för Sverige fick hyra av IOGT-NTO - men SD får nobben

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. IOGT-NTO i Växjö hyr inte ut sina lokaler på Vattentorget till Sverigedemokraterna på grund av att partiet anses ha fel värdegrund - Alternativ för Sverige lyckades däremot hyra lokal av IOGT-NTO förra året.
- De frågade inte vilka vi var. Vi och SD är lika som partier, men vi har en mer hårdför invandringspolitik och vi tycker att allas lika värde är en floskel, säger Gustav Pettersson, som representerar Alternativ för Sverige i fullmäktige i Växjö.

Alternativ för Sverige fick hyra av IOGT-NTO - men SD får nobben
IOGT-NTO i Växjö hyr inte ut lokaler åt SD på grund av att de anses ha fel värdegrund. Men Gustav Pettersson i Alternativ för Sverige, som ligger ännu längre högerut än SD, fick hyra lokal av IOGT-NTO. Foto: Hans Nilsson

Alternativ för Sverige, AfS, brukar beskrivas som ett nationalistiskt och extremt parti på högerkanten.
Partiet vill bland annat införa en ny myndighet för återvandring av invandrare och man vill ha stopp för all asylinvandring. Man anser att man värnar den svenska nationen och det svenska folkets intressen, och ser sig som motståndare till etablissemanget.
I Växjö representeras Alternativ för Sverige av Gustav Pettersson, 23 år. Han fick en ordinarie plats i kommunfullmäktige i Växjö som politisk vilde och ersättare i juni 2021 efter att SD:s förstanamn avsagt sina politiska uppdrag. Då hade Gustav Pettersson lämnat SD på grund av missnöje med partiets EU-politik och gått med i Alternativ för Sverige.
Gustav Pettersson jobbar ibland åt Exakt24, en högerradikal tv-kanal inom alternativmedia på Internet. Den 3 mars 2021 hyrde han lokalen Utsikten av IOGT-NTO på andra våningen vid Vattentorget för 450 kronor för att göra en intervju åt Exakt24.
- Jag hyrde lokalen i en timme för att göra en intervju med Kjell Gustafsson, som är ordförande för Hembygdsförbundet Kronoberg. På IOGT frågade Håkan Ferner inte vad Exakt24 är för något, han brydde sig inte om vem jag var verkade det som, och jag tyckte inte att det var relevant att berätta att jag är med i Alternativ för Sverige, förklarar Gustav Pettersson.
Inför kyrkovalet i höstas kallade Gustav Pettersson, som då var ordförande för Afs i Kronoberg, till medlemsmöte i partiet.
Mötet ägde rum den 14 augusti på IOGT-NTO vid Vattentorget i Växjö och i samma lokal som han var förra gången med Exakt24.
- Håkan Ferner på IOGT-NTO som hyrde ut lokalen frågade inte vilka vi var. Jag hyrde lokalen i mitt eget namn från klockan 16 till 18 och vi betalade 450 kronor. Vi var fem-sex partimedlemmar i Afs som planerade för kyrkovalet, säger Gustav Pettersson.
- Det borde ha framgått för IOGT-NTO att det var ett parti som hade möte med fem-sex personer på plats. Men jag nämnde inte att det var AfS, jag tyckte inte det var så viktigt.
Lokaltidningen har i ett antal artiklar sedan i höstas skrivit om att SD inte får hyra IOGT-NTO:s lokaler i Växjö och inte heller av Folkets Hus i Alvesta.
Orsaken är att SD anses ha fel värdegrund och att man inte tror på allas lika värde, enligt IOGT-NTO, som bara hyr ut sina lokaler till organisationer och föreningar som delar deras värdegrund.
IOGT-NTO har regler för hur man ska hantera SD. I ett dokument med flera punkter som handlar om SD, som IOGT-NTO:s förbundsstyrelse antog 2016, skriver man att man inte ska hyra ut lokaler till SD.
I dokumentet skriver IOGT-NTO att SD är ett rasistiskt och antidemokratiskt parti.
- Det kostar att ha principer. Vi har våra principer och vi hyr inte ut våra lokaler åt ett populistiskt parti som SD som inte tror på allas lika värde. Den dag SD för en politik som bygger på allas lika värde får de hyra lokal av oss, förklarade Håkan Ferner, lokaladministratör på IOGT-NTO, i en artikel i Lokaltidningen i mars i år.
- Vi hyr ut åt Liberalerna, Vänsterpartiet och IOGT-NTO-rörelsen. Vänsterpartiet har gjort upp med sitt kommunistiska förflutna och skrivit en vitbok, det är ett demokratiskt parti som delar vår värdegrund.
Gustav Pettersson tycker att det blir märkligt när IOGT-NTO inte vill hyra ut till SD, men samtidigt hyr åt ut Exakt24 och Alternativ för Sverige.
- IOGT verkar se spöken som inte finns. Allas lika värde är en floskel, en våldtäktsman eller en mördare har ju inte samma värde som en vanlig hederlig medborgare. Men om de nu tycker att SD inte har rätt värdegrund och att SD inte tror på allas lika värde blir det ju rätt komiskt att de hyr åt oss i Afs.
- Utifrån deras sätt att se på saken blir det svårt att förstå att de gör det, med tanke på att vi antagligen ännu mindre än SD klarar att leva upp till deras krav på värdegrund och deras syn och policy angående alla människors lika värde, säger Gustav Pettersson.

hans nilsson


- Om IOGT-NTO nu tycker att SD inte har rätt värdegrund blir det ju rätt komiskt att de hyr åt oss, säger Gustav Pettersson i Alternativ för Sverige. Foto: Hans Nilsson