NYHETER 2021-7-12 KL. 16:30

Allt började som en kul grej

Av Josefin Petersson

Allt började som en kul grej
Vintern 2019 började Nicole Lindberg baka egna energibars hemma i sitt kök, nu har hon lanserat sina egna energibars som är producerade och bakade i en riktig fabrik. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Vintern 2019 började Nicole Lindberg baka egna energibars hemma i sitt kök, nu har hon lanserat sina egna energibars som är producerade och bakade i en riktig fabrik. Hon har erfarenhet av både träning och kost, då hon arbetat som kostrådgivare och tränat crossfit i åtta år.
Allt började vintern 2019 när Nicole Lindberg en dag stod i sitt kök och gjorde bakverk som skulle vara extra nyttiga, då provade hon även att baka egna energibars. Sedan bjöd hon sina träningsvänner på energibarsen, något som visade sig vara uppskattat.
– En av mina träningskompisar utbrast, dom här skulle du kunna sälja och jag tänkte att dom här är väl inte så speciella. Men hon var seriös med det och jag sålde till några få vänner bara, säger Nicole Lindberg.
Ryktet spred sig sedan om energibarsen och samma vecka började hon experimentera med nya smaker och fick även låna ett kök på Öjaby Herrgård. Nicole Lindbergs vänner spred det vidare och hon berättar att det blev som dominobrickor, helt plötsligt vill alla beställa av henne. I början stod Nicole Lindberg själv i köket på Öjaby Herrgård med sina recept och paketerade energibarsen i cellofan. Försäljningen ökade men hon tjänade inte så mycket på sina bars, men hon mötte ändå efterfrågan. Hösten 2020 när hon nästan bakat energibars i ett år på egen hand insåg hon att hon var tvungen att välja om hon skulle fortsätta eller inte.
– Det gick till en gräns när det inte gick att stå själv med det längre, då fick jag bestämma mig för om jag skulle lägga ner eller fortsätta och valde att testa och gå vidare för att hitta en fabrik. Jag hittade tillslut en samarbetspartner som var villig att använda mina recept och såg potentialen i mina bars och som ville göra det till ett riktigt varumärke, säger Nicole Lindberg.
Hennes två första smaker som är gjorda i fabrik är Mintchoklad och Äppelpaj, de smakerna fanns redan som handgjorda så de har varit med från början. De handgjorda energibarsen fanns även i smakerna lussebulle, pepparkaka, kladdkaka, peanutbutter cup, rödbeta, kanelbulle och vanilj.
– Jag gjorde sex plåtar per tillfälle och sålde 140 bars i veckan och paketerade i cellofan, det är ju det som är charmen, det är inte vilka bars som helst även om dom nu görs i fabrik, säger Nicole Lindberg.
Något som Nicole Lindberg tycker är viktigt att lyfta fram är att vi människor behöver både protein och energi oavsett om vi tränar eller inte. Enligt henne är hetsen idag stor kring proteinbars och proteinpulver, hon vill bryta den normen och vill visa att vi även behöver energi. Hennes energibars riktar sig därför inte bara till de som tränar, utan även till exempel ungdomar i skolan som behöver energi till hjärnan. Hennes energibars är dessutom 100 procent glutenfria och det var viktigt för henne eftersom hon själv inte tål gluten, det tillverkas inget annat som innehåller gluten i fabriken så energibarsen är helt fria från gluten. När hon landat i allt kring de första två smakerna så kommer hon börja experimentera med att hitta fler smaker som går att göra i fabriken, en smak som hon definitivt vill ska tillverkas i fabriken framöver är kladdkaka som är en av hennes egna favoriter.
– Mitt mål är att energibarsen ska säljas i hela Sverige, men sedan hur lång tid det tar det vet jag inte men det är den främsta målsättningen. Men sedan också att utveckla mer smaker. Även om jag inte tjänade så mycket på det i början så ser jag tillbaka på det och känner nu att det var värt det, så det känns superbra, säger Nicole Lindberg.




Josefin Petersson


Varumärket heter NLBar och Nicole Lindbergs två första smaker som är gjorda i fabrik är Mintchoklad och Äppelpaj. Foto: Josefin Petersson



– Även om jag inte tjänade så mycket på det i början så ser jag tillbaka på det och känner nu att det var värt det, så det känns superbra, säger Nicole Lindberg. Foto: Josefin Petersson