NYHETER 2022-6-14 KL. 19:50

Aktivisterna på Växjö flygplats åtalas - limmade fast sig på landningsbanan

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. De två klimataktivister som i slutet av oktober förra året limmade fast sig själva på landningsbanan på Växjö flygplats åtalas nu för obehörigt tillträde till skyddsobjekt och försök till luftfartssabotage.
Det finns bland annat bilder som visar när mannen och kvinnan limmar fast sig i landningsbanan och när polisen kommer till platsen för att omhänderta dem.

Aktivisterna på Växjö flygplats åtalas - limmade fast sig på landningsbanan
Den 31 oktober 2021 tog sig en 42-årig man och en 38-årig kvinna in på Växjö flygplats och limmade fast var sin hand på landningsbanan. Polisen kom till platsen för att omhänderta de båda. Foto: Polisens kroppskamera, förundersökningen

Den 31 oktober 2021 klättrade en nu 42-årig man och en 38-årig kvinna över ett stängsel för att ta sig in på flygfältsområdet på Växjö flygplats i Öjaby.
Väl inne på området limmade de fast var sin hand på landningsbanan tillsammans. Enligt stämningsansökan framkallade deras aktion fara för säkerheten för flygplanen under flygning.
Mannen och kvinnan är med i aktivistorganisationen Extinction Rebellion. Ett internationellt nätverk där aktivister med ickevåld och civil olydnad försöker få till radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.
Kvinnan är konstnär och har uppmärksammat klimatfrågor i sin konst. Hon är folkbokförd på en adress i en mindre ort i Kronobergs län.
Mannen är från Skåne. Där har han jobbat som psykolog och tidigare varit omskriven för att ha sagt upp sig från sitt jobb för att ägna sig åt klimataktivism.
Båda medger att händelseförloppet som anges i stämningsansökan stämmer, men de förnekar ändå brott.
Nu åtalas de båda för obehörigt tillträde till skyddsobjekt och försök till luftfartssabotage på Växjö flygplats.
Målsägande är Växjö Småland Airport AB.
Det har gjorts förhör bland annat med den säkerhetsansvarige på Växjö flygplats, som var vittne till händelsen. Han har där berättat om effekterna av intrånget för att bevisa inverkan på flygtrafiken.
Dessutom finns det förhör med en polisman för att bevisa omständigheter på brottsplatsen. Man har också bland annat bilder som visar när mannen och kvinnan limmar fast sig i landningsbanan och när polisen kommer till platsen för att omhänderta de nu åtalade personerna.


Mannen och kvinnan är med i aktivistorganisationen Extinction RebellioN - ett nätverk som med ickevåld och civil olydnad försöker få till radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen. Foto: Polisen, förundersökningenMannen och kvinnan limmade fast var sin hand på landningsbanan på Växjö flygplats..Foto: Polisen, förundersökninge