NYHETER 2021-12-1 KL. 09:15

Abbas nya album säljer som smör - Gummesson jublar

Av Hans Nilsson

Abbas nya album säljer som smör - Gummesson jublar
Magnus Gummesson på Cultix tog hem totalt 350 cd-skivor, LP-skivor och kassettband av Abbas "Voyage" till Cultix till den 5 november. Han har redan sålt drygt 200 exemplar. - "Voyage” blir säkert årets julklapp, säger han. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Abbas nya album ”Voyage” säljer som smör i solsken. Grupppens första studioalbum på 40 år är den snabbast säljande skivan i år. På skiv- och bokhandeln Cultix på Storgatan i Växjö har butiksägaren Magnus Gummesson inte upplevt något liknande sedan 1991 när Metallica släppte sitt Black album.- Man får gå tillbaka 30 år, men på den tiden var det ju mycket enklare att sälja skivor, säger Magnus Gummesson som haft skivbutik sedan 80-talet.
Att Abba med låtskrivarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus och sångerskorna Agnetha Fältskog och Annifrid Lyngstad gjort comeback med albumet ”Voyage” kan väl ingen ha missat.

Det är en världshändelse att Abba släpper sitt första studioalbum sedan 1981. Skivan har fått blandade recensioner, men försäljningen har exploderat.
”Voyage”sålde 204 000 album den första veckan, om man räknar in både försäljning av fysiska exemplar, digitala och antal strömningar där ett visst antal lyssningar motsvarar ett album.
Albumet är Abbas mest framgångsrika någonsin i USA - ett land där Abba aldrig riktigt slog igenom på samma sätt som i resten av världen.
Men nu går ”Voyage” upp på en andra plats på albumlistan i USA. Bäst placeringen någonsin med ett album i USA för Abba.

Magnus Gummesson som har drivit skivaffär i Växjö sedan 80-talet är eld och lågor över Abbas comeback-skiva.
- Det är en bra skiva, det är mycket lugna och fina låtar. Det känns som att det är mycket nostalgi, det är ändå 40 år sedan Abba släppte något nytt. Abba var ju dessutom ett av världens största popband, säger Magnus Gummesson.
Han tog hem totalt 350 cd-skivor, LP-skivor och kassettband av Abbas ”Voyage” till Cultix till den 5 november. Han har redan sålt drygt 200 exemplar, det är mest cd-skivor som har gått åt sedan den 5 november.

Nu planerar han att beställa hem fler ”Voyage”-skivor.
- Så här bra försäljning av en skiva är jag inte van vid numera. Det har inte hänt sedan i början på 90-talet, men på den tiden sålde vi ju väldigt mycket cd-skivor. Jag tror att ”Voyage” kommer att fortsätta sälja, och att det blir ett nytt lyft i december. ”Voyage” blir säkert årets julklapp i många familjer, säger Magnus Gummesson.
- Jag har minimala marginaler på skivorna, så jag tjänar kanske inte så mycket på försäljningen av Abbas nya skiva. Men det är en rolig grej som kan lyfta annan skivförsäljning också.

hans nilsson


Magnus Gummesson på Cultix tog hem totalt 350 cd-skivor, LP-skivor och kassettband av Abbas "Voyage" till Cultix till den 5 november. Han har redan sålt drygt 200 exemplar. - "Voyage” blir säkert årets julklapp, säger han. Foto: Hans Nilsson