NYHETER 2022-4-29 KL. 15:00

12-årige Axel skrev sin debutroman på kaféet

Av Hans Nilsson

12-årige Axel skrev sin debutroman på kaféet
Axel Rööst är klar med sin första bok, bara 12 år gammal ger han nu ut sin debutroman, "Rebellernas kamp". En stor del av boken har han skrivit på Bönan & Mustaschen. På lördag den 30 april har han sin release-fest av boken där. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Axel Rööst i Växjö är bara 12 år - men han kan redan titulera sig som författare. Han ger nu ut sin debutroman, ”Rebellernas kamp”. En stor del av boken har han suttit och skrivit på kaffebaren Bönan & Mustaschen på Storgatan. På lördag den 30 april har han sin release-fest av boken där.- Det känns väldigt häftigt att vara klar med boken, jag är mycket nöjd, säger Axel Rööst, som vill bli författare på deltid och utrikeskorrespondent i Sydamerika.
Barn och ungdomar läser allt mindre och samtidigt har svenska skolbarns läsförmåga sjunkit sedan 1970-talet, enligt en rapport som kom för ett par år sedan.
Forskningen visar samtidigt att det är viktigt att barn får tillgång till litteraturen tidigt och att de får träna sig på att gå in i andra människors tankar och skapa inre bilder.

Det här är inget som 12-årige Axel Rööst på Söder i Växjö behöver fundera så mycket på. Hans föräldrar har stimulerat hans läsintresse och språkliga förmåga från tidig ålder.
- Min mamma läser mycket böcker och både hon och min pappa läste mycket för mig när jag var liten. När jag var sju år började jag läsa böcker själv. Det är en helt annan värld man kan leva sig in i där man glömmer bort den verkliga världen, berättar Axel.
- Min lärare Veronica Johansson har peppat mig att läsa också och lärt mig massor, och min skolbibliotekarie Catarina Dahlin Lundberg har uppmuntrat min läsning med fantastiska boktips, lägger han till.

Som så många andra barn slukade han JK Rowlings böcker om Harry Potter. På senare år lyfter han fram ”En katts resedagbok” av Hiro Arikawa, och framförallt Monica Zaks böcker om gatubarn i Sydamerika.
För tre år sedan när Axel var 9 år kände han att han inte bara ville läsa vad andra skrev.
- Jag ville skapa min egen värld, en värld som jag kan leva i. Så jag tänkte att jag skulle skriva en bok. Jag satte mig ned och började skriva, och orden bara flöt på, minns han.
Snart insåg han att han inte ville sitta hemma och skriva. Om han skulle skapa en egen värld med sitt skrivande ville han vara i en annan miljö.
- Det finns ingen stämning hemma för att skriva, men det gör det på Bönan & Mustaschen. Här på övervåningen har jag suttit två dagar i veckan, på tisdagar och lördagar, vid samma bord och skrivit i ett par år. Ibland i en timme och ibland i upp till fem timmar åt gången, förklarar han.
- Jag känner mig väldigt avslappnad när jag sitter här lite halvliggande vid bordet och skriver, medan jag lyssnar med ett halvt öra på pratet i bakgrunden.
- Ibland hör jag någon mening jag kan använda i boken och då skriver jag ned den. Två av gästerna här på Bönan och en tjej som jobbade här tidigare har jag skrivit in som rollfigurer i boken, avslöjar han.

Det har blivit många chokladbollar och chokladdrycker för Axel under författandet. Veckopengen har inte räckt till för alla fikorna på Bönan & Mustaschen.
- Min morfar har hjälpt till med att sponsra dem, och pappa har gett mig pengar också när jag har städat hemma.
På jullovet var Axel klar med boken, ”Rebellernas kamp”, en berättelse på 80 sidor. Då hade han skrivit om hela berättelsen tre gånger sedan han började skriva boken.

Från början var Axel influerad av fantasy och Harry Potter i skrivandet, men i takt med att han blivit äldre har storyn ändrat karaktär. Nu påminner det mer om en skräckhistoria.
- Det är en väldigt spännande historia, det handlar om tre 13-åriga killar, Liam, Tom och Åke, som bor i en by på landsbygden i England. När de har sommarlov träffar de på en grupp av människor som planerar att ta över England och hela världen.
- De följer efter gruppen till ett läger. Där blir de upptäckta och tillfångatagna av gruppen som har en ledare som är en ond clown. Men de lyckas fly genom ett avlopp och kommer ut i skogen, där de försöker samla folk för att störta gruppen.
Axel har låtit trycka 50 exemplar av ”Rebellernas kamp” till en början. Det har kostat 5 000 kronor.

Hans mamma har stått för kostnaden. Nu säljer han boken för 100 kronor styck, alla pengar han får in går till hans mamma. Nu på lördag den 30 april blir första chansen att sälja boken när han har release-fest på Bönan & Mustaschen.
- Jag ska försöka få Stadsbiblioteket i Växjö att ta in den och kanske vill Cultix sälja den, hoppas Axel.
Andreas Johansson som driver Bönan & Mustaschen är mäkta imponerad av den unge stamgästen.
- Det är ju många som drömmer om att skriva en bok. Tänk då att vara 12 år och ge ut en bok, det är helt fantastiskt, säger Andreas Johansson.


hans nilsson


- Det finns ingen stämning hemma för att skriva, men det gör det på Bönan & Mustaschen. Här har jag suttit två dagar i veckan, på tisdagar och lördagar, vid samma bord och skrivit i ett par år, förklarar han. Foto: Hans NilssonAexl Rööst, 12 år, ger nu ut sin debutroman, "Rebellernas kamp". Det är på övervåningen på kaffebaren Bönan & Mustaschen på Storgatan i Växjö som han har suttit och skrivit en stor del av boken. Foto: Hans Nilsson