NYHETER 2021-2-20 KL. 18:24

100 000 anledningar till att vara stolt

Av Hans Nilsson

100 000 anledningar till att vara stolt
Nils-Petter Nilsson, krönikör. Foto: Pressbild

Musik har alltid varit en stor del av vem jag är. Det räcker med att det går ett par dagar utan att jag får utöva eller lyssna på musik så mår jag på riktigt fysiskt dåligt.
Det är som ett tryck i bröstet byggs upp som bara måste få ventileras ut. Så redan som liten knodd hoppade man runt i soffan hemma hos mor och sjöng med till John Farnham så väggarna skakade, och inte långt senare fick jag mitt första trumset. Ett beslut jag gissar att man som förälder ångrar samma sekund som första slaget föll.
Och det var på Växjös legendariska musikinstitut, Bergendahlska Gården, som jag och en hel generation av växjömusiker oundvikligen började spela i band.

Skate, punk, pop, trash metal, alla genrer skulle utforskas och jag började så sakterligen även testa mina vingar med sången. Under mottot ”All will, no skill” var jag aldrig någon klassiskt skolad sångare och hade en sångteknik man närmast kan likna med Frankensteins monster. Men kärleken till att skriva texter och sätta ton på känslor övervann alla hinder och som med allt annat här i livet så blir man tillslut rätt bra på saker man älskar göra.
2009 var året det verkligen drog igång. Min dåvarande rumskamrat i en lägenhet på Araby, Sebastian, behövde sång till ett projekt han jobbade på. Vi slaskade in låten ”When She Cries” i en hemmasnickrad garderobsstudio, och inte långt senare blev detta grunden till bandet jag än i dag spelar med: Demotional.

Idag har vi över 15 miljoner spelningar på Spotify, varit ute och turnérat runt om i hela världen, fått skivkontrakt och skapat minnen för livet tillsammans. Och just idag nådde vi en ny milstolpe! Vi har nått över hundratusen unika lyssnare i månaden på Spotify, och jag är så jävla stolt!
Jag minns ett av våra första gigg, i nån håla utanför Olofström.
Vi spelade mitt på en gräsmatta i ett skruttigt partytält inför typ 10 pers och fick betalt i milkshakes. Hade jag vetat då att vi några år senare skulle kunna sälja ut arenor i St:Petersburg och få spela med många av de banden jag själv lyssnat på och sett upp till under min uppväxt, så hade jag nog aldrig trott det.

Nu väntar release av vår fjärde fullängdsplatta under våren, nya turnéer (när coronan tillåter det) och musikvideoinspelningar. Alla ni som stöttat och supportat oss längs med den här resan, från botten av mitt hjärta, tack! Det här är bara början.

Nils-Petter Nilssonkrönikör