EXTRAMATERIAL 2021-12-28 KL. 15:41

Vi har ett ansvar vad vi ska lämna över till vår barn

Av Josefin Petersson

Vi har ett ansvar vad vi ska lämna över till vår barn
Mattias Philipsson VD för Svensk plaståtervinning i Motala AB. Foto: Mia Karlsvärd

Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning aktuell som nyårstalare i Motala.

MOTALA – Jag insåg för några år sedan att jag kan göra mer än bara källsortera hemma, säger Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning aktuell som nyårstalare i Motala.

Vad har du för bakgrund?
– Jag har genom åren samlat på mig flera utbildningar och är i grund och botten marinofficer. För mig var det en väg till att bli vuxen och ett fantastiskt sätt att lära känna mig själv.

Han lämnade det militära, i stället blev det studier på Linköpings universitet, industriell ekonomi och därefter arbete på Tekniska verken.
– Att jobba med avfall har blivit lite av mitt kall, jag är superglad för det och det känns att bra att göra detta.

Förra året fick man ställa in Nyårsvandringen längs Vätternpromenaden på grund av pandemin. Därmed har Mattias Philipsson haft ett helt år på sig att förbereda vad han ska säga.
– Jag har inte skrivit nyårstalet än men är rätt klar över vad det ska innehålla. Jag kommer prata om det vi gör här och inte mässa särskilt länge, säger han.

Östgötatidningen träffar Mattias Philipsson på Svensk Plaståtervinnings kontor. För gamla Motalabor är området välbekant. Här var en gång närmare 2000 personer sysselsatta med att tillverka spisar och kylskåp. I många år stod de gamla industrilokalerna tomma efter att Electrolux lade ner sin verksamhet. När Mattias berättat om företagets verksamhet och framtidsplaner anas en framtidstro som inte funnits i gamla E-lux på länge.

Svensk plaståtervinning har redan påbörjat arbetet med att utöka. Nu kan företaget sortera fyra sorter av plast med den nya anläggningen som ska vara i drift 2023 kan de sorter tolv olika plastmaterial. Det är företagets första fas av expansion.
– Vi sätter en ny standard och det här blir en unik anläggning som vi blir först med i världen. Vi har då ökat kapaciteten för återvinning av plast från 100 000 ton till 200 000 ton, berättar Mattias Philipsson.
Nästa fas ska vara klar 2025. Då ska Svensk plaståtervinning kunna göra återvunnet granulat av plasten.
– Gensvaret är helt galet och våra planer har uppmärksammats i hela världen. Den här anläggningen är då sannolikt den mest effektiv i Europa. Om EU ska nå miljömålen så krävs det att vi och Sverige säkrar upp att vi kan ta hand om och återvinna våra egna plastförpackningar.

Hur är stödet från Motala kommun?
– Vi har känt oss välkomna från första stund. Motala har en känd industrihistorik och det känns otroligt bra att få komma hit med tanke på hur orten tidigare drabbats av nedskärningar och uppsägningar. Gott samarbete skapar ringar på vattnet och vi räknar med att vi i alla fall blir 50 fler när vi är i mål 2025.

Företaget har nu 80 anställda. Han säger att det har varit lätt att hitta bra arbetskraft.

Ur miljöhänseende återanvänder vi gamla industrilokaler och skapar arbetstillfällen där fler slipper pendla och istället kan cykla till jobbet.

Mia Karlsvärd

Fakta: Svensk plaståtervinning i Motala
Bygger just nu världens största anläggning för plaståtervinning – Site Zero. Site Zero ska bli en helt klimatneutral anläggning med noll utsläpp, den ska drivas av förnybar energi. Med Site Zero fördubblar företaget sin kapacitet med banbrytande teknologi tredubblar de antalet plastsorter som de kan ta emot och återvinna. Tekniken ger företaget möjlighet att återvinnas så gott som alla former av plast. Det finns ingen annan anläggning i världen i dag som har den förmågan.
Nästa steg för Svensk plaståtervinning är att tvätta och granulera plasten. Företaget har då utökat sin yta till 60 000 kvm och kapaciteten blir 200 000 ton plastförpackningar per år från svenska hushåll. De är då världens största sorteringsanläggning. Investeringskostnaden för detta är cirka 1 miljard kronor från 2019–2023. Naturvårdsverket bidrar med 180 miljoner kronor via Klimatklivet