EXTRAMATERIAL 2023-12-20 KL. 15:53

Det här skapar oro på vägarna under jultrafiken

Av Josefin Petersson

Det här skapar oro på vägarna under jultrafiken
Foto: Pressbild

Avstånd, halka och förlorad kontroll är stora problem längs med vägarna i jul. Mer än hälften av alla nordiska bilister känner sig oroliga när de kör på isiga vägar och över en tredjedel är rädda att tappa kontrollen bakom ratten. Det avslöjar Goodyears nya undersökning om vinterkörning, där över 2000 bilister i Sverige, Norge, Danmark och Finland deltagit.

Vintersäsongen är här och med den kommer flera utmaningar för bilister i hela Norden. I samtliga nordiska länder anser nämligen en majoritet att isiga vägar är det som orsakar mest nervositet när det kommer till vinterkörning. Finländare sticker ut med hela tre av fem som känner oro över detta. Att någon bakomliggande bil kör för nära skapar oro för en av fyra svenskar och norrmän – i Finland och Danmark uppger närmare en tredjedel detsamma.

Svenskar oroar sig för sina medtrafikanter
Att tappa kontrollen över sin egen bil bekymrar även många bilister. Svenskar oroar sig minst över det i Norden, något som 27 procent uppger, jämfört med norrmännen som oroar sig mest (33 procent). När det kommer till medtrafikanter så uppger hela 40 procent av svenskarna att de oroar sig för att någon annan ska mista kontrollen över sin bil, något som även bekymrar över 35 procent i de övriga nordiska länderna.

Finska förare känner sig mest säkra bakom ratten
I undersökningen tittar Goodyear även på hur säkra de nordiska förarna känner sig under vintern. Resultatet visar att endast 13 procent av finländarna känner sig osäkra när de kör, jämfört med 17 procent av svenskarna och 16 procent av norrmännen. Danska förare känner sig mest osäkra med 19 procent som får det svårt bakom ratten under vintertid.

– Det är förståeligt att vinterkörning kan skapa oro för många av oss. Både snöstorm och halka kan dyka upp utan förvarning vilket självklart kan bli en utmaning, precis som att bli nervös över att någon annan tappar kontroll över sitt fordon. Men det finns många sätt att minska oron och förbereda sig för det oväntade – som att investera i premiumvinterdäck. Det ser vi att nordborna verkar vara eniga om, säger Sonia Leneveu, Director Marketing Consumer Europe, Goodyear.

Nordbor lägger stor vikt i rätt däck
Resultatet visar att rätt däck är väldigt viktigt för förare i alla nordiska länder för att känna sig mer självsäker bakom ratten. Nio av tio svenskar (89 procent) och 92 procent av finländarna tycker det är viktigt att ha rätt däck under vintern. Danskarna och norrmännen ligger i linje med detta, där 85 procent håller med om att räck däck gör dem mer självsäkra på vintervägarna.

Tips för vinterkörning
Det finns även andra sätt som kan hjälpa när man ska ge sig ut på svårare vägunderlag. David Waskuri, välkänd psykolog från Sverige, har tillsammans med Goodyear tagit fram tips för hur man kan bli en mer självsäker förare i vinter. Se David Waskuris rekommendationer här.

Däck är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Premiumdäck kan vara den avgörande skillnaden i oväntade situationer. Läs mer om Goodyears nya nordiska friktionsdäck UltraGrip Ice 3 här och mellan-europeiska friktionsdäck UltraGrip Performance 3 här.

Om undersökningen
Winter Driving Survey beställdes under 2023 av Goodyear och har utförts på deras vägnar av YouGov. Du hittar mer information om undersökningen och samtliga resultat här.