EXTRAMATERIAL 2023-10-24 KL. 11:37

Växjö är Smålandshockeyns draglok

Växjö är Smålandshockeyns draglok

Smålandshockeyn är imponerande stark. Flera klubbar är på en hög nivå och det är i första hand Växjö som sticker ut på ett positivt sätt.

Elithockeyn i Småland har gått framåt mycket en längre tid. Den nuvarande säsongen är något alldeles extra.

Växjö, Oskarshamn och HV71 spelar i SHL, medan Tingsryd, Västervik, Nybro och Kalmar huserar i HockeyAllsvenskan, tillika den näst bästa ligan i Sverige. De två sistnämnda är nykomlingar efter att ha lirat i Hockeyettan dessförinnan.

Smålandshockeyn har med andra ord hela sju (!) klubbar representerade i två två bästa hockeyligorna i Sverige, vilket inger respekt, något som bland annat Sportbloggare.com har lyft fram vid flera tillfällen.

Växjö har gjort det extra bra över tid. Lakers tog steget upp till högstaligan 2011 och har varit kvar där sedan dess utan att behöva kvalspela.

Det är dock inte den högsta lägstanivån som Växjö ska vara mest stolta över, utan det faktum att Lakers kan ståta med fyra (!) SM-guld. Ingen annan SHL-klubb har varit i närheten av den guldskörden under tidsperioden som Växjö har spelat i högstaligan.

Många faktorer ligger bakom framgångarna. Dels att Växjö är en välskött klubb med goda ekonomiska resurser. Dels - bara för att lyfta fram ett annat exempel - att sportchefen Henrik Evertsson har visat prov på fingertoppskänsla på värvningsfronten gång på gång.