EXTRAMATERIAL 2021-12-1 KL. 11:00

SVT och SF gör ny serie om Raoul Wallenberg

Av Thomas Edgren

Den svenska diplomaten Raoul Wallenberg hamnar i fokus i en ny dramaserie för SVT.

SVT och SF gör ny serie om Raoul Wallenberg
Bakom den kommande serien om Raoul Wallenberg står de erkända upphovspersonerna Jesper Harrie och Måns Herngren samt Augustprisbelönade romanförfattaren Carl-Johan Vallgren. Foto: SVT.

Raoul Wallenberg föddes in i den mäktiga finansfamiljen Wallenberg, men blev aldrig insläppt i familjens affärsimperium. Han sågs som en sorglös och socialt begåvad man, och skämtade själv ofta om hur feg han var. Men när han stod inför det avgörande vägskälet i sitt liv valde han ändå den väg som skulle komma att kräva ett oerhört mod.

Hans livsgärning dramatiseras
Nu dramatiseras hans livsgärning i ett nytt samarbete mellan SVT, SF Studios och tyska Beta film i en serie om sex avsnitt. Bakom serien Raoul står de erkända upphovspersonerna Jesper Harrie och Måns Herngren samt Augustprisbelönade romanförfattaren Carl-Johan Vallgren. Tillsammans med SF Studios har de förvärvat rättigheterna till Ingrid Carlbergs Augustprisbelönade biografi ”Det står ett rum här och väntar på dig…” som ligger till grund för serien.

Övergiven av sitt land
– Berättelsen om Raoul visar vad vi människor kan åstadkomma när vi följer vår medmänsklighet och övertygelse om människors lika värde. Men Raoul, som vägrade att överge sina medmänniskor, kom själv att bli övergiven – både av sitt land och av släkten Wallenberg. Detta ger fler dramatiska dimensioner till denna starka hjältehistoria, säger Jesper Harrie, Måns Herngren och Carl-Johan Vallgren.

Inspelningarna drar igång under 2022, men något premiärdatum är ännu inte satt.

Källa: TV.nu