EXTRAMATERIAL 2022-12-3 KL. 12:00

Sparkonto eller börsen?

Av Thomas Edgren

Hur ska man tänka kring sitt sparande när börsen kraftigt gått ner? Är det dags att sluta börsspara och lägga allt på sparkonto? Och ska man till och med sälja nu? Avanza ger här några tips om hur man bör gå tillväga.

Sparkonto eller börsen?
Index över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Skiss: Avanza.

Ingen vet vad som kommer att hända med börsen i morgon. Alla förutsägelser som görs är mer eller mindre kvalificerade gissningar. Istället får vi titta på hur börsen rört sig historiskt för att dra lärdomar. När börsen är så pass deppig som vi sett i höst är det lätt att glömma att den faktiskt har en stigande trend - ungefär 7 procent per år.

Att titta tillbaka på hur börsen utvecklats över tid är intressant i tider av börsoro då det ju inte är första gången som börsen skakar ordentligt. Trots rejäla nedgångar, inte minst under IT-kraschen runt år 2001 och den globala finanskrisen 2007 - 2008, har börsen lyckats återhämta sig och tuffa på vidare uppåt. Är man som investerare långsiktig har man goda chanser att få en god avkastning på sina pengar.

Men den goda chansen till avkastning kommer med ett pris – och det är det priset du betalar just nu när ditt sparande lyser rött. Bästa strategin är alltså att övervintra. Fortsätt spara på börsen, låt bli att sälja och försök att investera lite extra pengar om du kan i de bolag som du tror långsiktigt på.
Väljer du istället att lämna börsen nu realiserar du förlusterna och det kan vara mycket att veta när det är dags att göra entré på börsen igen.

Samtidigt drabbas våra plånböcker av den höga inflationen och det kan vara lockande att sluta månadsspara. Men istället för att ta en paus är det bättre att minska på sparandet. Om så med bara några hundralappar i månaden är det ändå värt att låta sparandet löpa på – det är i de svåraste tider på börsen som de bästa affärerna görs.

Pengar du behöver ha de närmsta fem åren bör ligga på ett sparkonto, gärna med ränta.

Det kan vara svårt att veta vilka pengar man kommer att behöva de närmsta fem åren. Här är några exempel som kan vara uppdelade i olika spar-potter.

Buffert
Pengarna för det oförutsedda. Det kan handla om allt från akuta tandproblem till att luftvärmepumpen havererar. Hur stor bufferten ska vara beror på din ekonomiska situation men ett riktmärke är ungefär tre månadsinkomster efter skatt.

Semesterresa
En semesterresa ska inte finansieras av varken bufferten eller av dyra krediter. Sätt av en slant varje månad för att finansiera nästa års skidresa eller yogaretreat. Det blir billigare jämfört med om du betalat på kredit, och lugnare.

Bil
Att ha bil är dyrt. Inte bara på grund av höga energi- och drivmedelspriser utan också i värdeminskning och olika haverier man kan råka ut för. Avsätt en liten slant varje månad som kan stötta upp när olyckan är framme eller bilen behöver ersättas.

Räntehöjnings-skydd
Istället för att binda sin bolåneränta kan man själv räkna ut vad en ränta på cirka 5 % blir i månadsavgift och sedan sätta av mellanskillnaden mot vad du betalar i dag för din rörliga ränta och din hypotetiska 5 %-ränta.
När räntan stiger kan du använda ditt eget räntehöjningsskydd istället för att betala högre bunden ränta till banken.