Säljer barkborrar till fiskfoder
Av Thomas Edgren
Bengt och Gun Johansson i Ledja fångar en hel del barkborrar med sina plastfällor. Foto: Thomas Edgren
-Att fånga barkborrar är ett samhällsansvar som hamnat lite i skymundan på grund av Coronapandemin. Det menar Bengt Johansson i Ledja, utanför Holmsjö, Blekinge. Han var en av de första som redan för 20 år sedan insåg riskerna med barkborrar om man inte i god tid gjorde något för att förhindra deras framfart efter stormarna i början av 2000-talet.
För ett par år sedan hittade Bengt en bra affärsidé för de barkborrar han fångar in; han säljer dem som fiskfoder till fiskodlare Christian Nilsson i Wilhelmina. 4 000 barkborrar blir en deciliter.
De flesta kommer från hans egna fällor i hans egen skog, en skog på 300 hektar. Resten tar han emot från andra skogsägares fällor.
-Egentligen var fiskodlaren ute efter myggor till sitt fiskfoder, men det verkar funka bra med barkborrar, menar han.
Barkborrar i talgbollar
Bengt har även haft avsättning av barkborrar som en ingrediens i talgbollar till fåglar.
-Receptet är 60 000 barkborrar, 1 kg vildsvinsspäck och 500 000 myggor. Allt mals samman. Vi har märkt att även hackspettarna varit mycket intresserade av maten; talgoxarna fick vika undan! Därför skall vi göra talgbollar även till hackspettarna. Detta är alltså ett bra sätt att hålla kvar hackspetten i skogarna, viktigt då de är bra barkborrejägare, noterar Bengt.
Locka fram vildsvin med barkborrar
Bengt ser också vikten av att skjuta av vildsvin och enligt honom kan man locka fram även dem med hjälp av barkborrar. Man hänger ut en mix av barkborrar och halvkokt potatis och lockar dem till vissa samlingsplatser.
-Vildsvinen har ett väl utvecklat luktsinne och jag tror på detta som en effektiv metod att locka fram dem.
Parningsdoftämne
Bengt säljer fällor och doftämnen till andra skogsägare som inser vikten av att minska mängden barkborrar. Doftämnet han valt är Typosan.
-Det är det bästa parningsdoftämnet för att locka hit barkborrarna. De känner lukten och cirkulerar först runt omkring fällan 50 – 60 cm, innan de åker rakt in i den. För att döda en frisk gran, behövs 4 000 barkborrar. Granen har vunnit över barkborrarna, om det bara är 1 000 barkborrar kvar och kan då klara av att dränka dem med sin kåda.
Kan inte ta sig upp
När granbarkborrarna lurats ned i en fälla, kan de inte ta sig upp igen tack vare sin klumpighet. Får man en halv miljon i fällorna, vet man ju att man förhindrat ökningen radikalt!
-En del säger att det är dumt att dra till sig barkborrar till sina ägor. Men det är ju det som är meningen; detta minskar ju populationen, och alla gynnas av det, även om det är ”grannens barkborrar som du lockar till din skog”. Nästa år blir det ju färre som kläcks. Där vi fångade upp i fjol, är det mycket färre barkborrar i år!
Nu tänker Bengt se om det även går att skapa ett attraktivt foder för kräftodlare med granbarkborre som en av ingredienserna!
Thomas Edgren
Barkborrarna töms i burkar av olika slag och förvaras i frysen till det är dags att använda dem. Foto: Thomas Edgren
Alla som lämnar in sin fångst till Bengt får ett diplom för att de aktivt medverkat till att minska populationen av barkborrar.