Radar skapar livskvalitet i Varberg
Av Josefin Petersson
Foto: Mikael Broberg
Hållbarhet och livskvalitet står i fokus för det nya flerfamiljshuset i Varberg. Kvarteret Tärnan, som byggs helt i trä, har 60 procent lägre klimatavtryck än ett traditionellt betonghus.
– Det ska kännas schysst att bo i huset, både för det egna samvetet och miljön, säger Ulrik Neuendorf, ansvarig arkitekt på Radar.
Tänk en solbelyst trävägg. Strukturen under händerna och den speciella doften från brädorna. Lägg till solenergi, trädgård och trevliga grannar och du får Radars koncept på ett hållbart boende.
– Under utvecklandet av Tärnan har vi utnyttjat hela kontorets tvärdisciplina kunskap, med planerings-, landskaps- och husarkitekter, säger arkitekten och miljösamordnare Jonas Lundgren.
Det stora trähuset, som planeras vara klart till våren, är helt unikt för Varberg. Det är första gången som det uppförs ett flerfamiljshus med stomme av korslimmat trä i staden. Bakom byggnationen står Etikhus och Radar arkitektur har varit med ända från starten.
– Etikhus och vår gemensamma utgångspunkt var hållbarhetsaspekten och vi var överens om att huset skulle vara i trä. Därefter utreddes lite olika alternativ när vi bland annat jämförde stommaterial, säger Ulrik Neuendorf, som varit ansvarig arkitekt i projektet.
Korslimmat trä
Att välja trä framför betong är en stor klimatvinst. I grova drag halveras belastningen direkt, förklarar arkitekterna. Genom att dessutom anlita en lokal stomleverantör i Södra har det gått att pressa ner klimatavtrycket ytterligare tio procent. Resultatet är imponerande och kan säkert locka många bostadsköpare, tror Jonas Lundgren.
– De allra flesta vill bidra så gott de kan. Nu kan de som flyttar in i huset få en kvalitetsstämpel för hållbarhet på sitt boende, säger han.
Totalt innehåller kvarteret Tärnan 80 lägenheter och sju stadsradhus i området Oskarsdal i Varberg. Alla bostäderna, även de minsta ettorna, har balkong och utsikt över staden. Arkitekterna har lagt mycket omsorg på att materialvalet ska upplevas överallt i huset. Allt från förnimmelsen av kvistar under fotsulorna till det burkiga ljudet som uppstår när en tavla spikas upp i en trävägg.
– Det finns en anledning till att människor sysslar med skogsbad och inreder sina hem med trä. Det är ett mjukt, naturligt material med många hälsosamma fördelar, säger Jonas Lundgren.
Gemenskap
Bostadshusen ska också vara sköna för ögat. Därför varierar kvarteret i höjd och färg och lägenheter blandas med radhus och kontorslokaler. Stor vikt har lagts på de gemensamma ytorna. Här finns en takterass som alla boende kan utnyttja, en co-workinglokal, ett växthus, samt en övernattningslägenhet för tillresta vänner och släktingar.
– Vi har satsat mycket på boendekvaliteten med ljusa och luftiga lägenheter, men även på att huset ska ha en finstämd gestaltning. Det ska kännas schysst att bo i kvarteret Tärnan, säger Ulrik Neuendorf.