Prisrekord för svensk skog
Av Thomas Edgren
Priserna på svensk skogsmark når nya rekordnivåer och många ser skogen som en trygg investering i osäkra tider. Kortsiktigt väntar lägre priser på skogsindustriella produkter men strukturellt växer efterfrågan på trä som ersättning för plast, stål och betong.
Priserna på svensk skogsmark ökar och många ser skogen som en trygg investering i osäkra tider. Foto: Thomas Edgren
Detta framgår av Handelsbankens nya rapport om skogssektorn.
- Medan vi ser lägre priser på det mesta som är skogsrelaterat, står sig svensk skogsindustri stark, framförallt mot europeiska konkurrenter, säger Christian Kopfer, aktieanalytiker skog och råvaror på Handelsbanken.
Framtidsutsikterna för skogsmarkspriser är fortsatt positiva både på kort och på lång sikt. Det finns stark efterfrågan på svenskt virke och på skogsfastigheter generellt.
- Priserna på skogsmark i norra Sverige har efter en svag utveckling sen 2013 tagit fart de senaste tre åren. En anledning är att kapitalstarka köpare kommit in på marknaden, säger Ola Josefsson, segmentsansvarig skog på Handelsbanken.
-
Skogsmarkspriserna har utvecklats starkt det senaste året. Dels drar skogsmark till sig kapital från aktiemarknaden när osäkerheten på aktiemarknaden ökar. Dels ökar medvetenheten om klimatet intresset för att äga skog.
Efterfrågan på skog ökar från flera håll. Skogsmaterial ersätter alltmer plast, stål och betong. Intresset att använda skogen som bindemedel för koldioxid och större avsättningar till naturreservat ökar.
I det korta perspektivet väntas generellt lägre priser på skogsindustriella produkter som grafiskt papper och kartong. Sedan pristopparna under sommaren 2022 har priserna gradvis börjat falla. Producenter rapporterar om försämrad efterfrågan från e-handel och från fysiska butiker.
Det är dock inte tal om extrema prisfall även om förväntan inför 2023 är en fortsatt försvagning av efterfrågan i samband med en allmän konjunkturförsvagning.
- Även om vi räknar med sjunkande skogsindustriella priser finns det skäl att tro att priserna inte ska ned lika mycket som i den typiska lågkonjunkturen. Det beror på att kostnadsläget är väsentligt högre för den kontinentaleuropeiska skogsindustrin, säger Christian Kopfer.
-
Priserna för sågade trävaror föll 2022 när efterfrågan minskade från hushåll och byggsektor. På längre sikt räknar banken med att prisnivåer och lönsamhet för svenska sågverk kommer öka.
EU lyfter fram skogens nytta som kolsänka och ställer ökade krav på hänsyn till biologisk mångfald. Å ena sidan bidrar skogen med material som kan tillhandahålla substitut till fossilbaserade produkter, å andra sidan tillhandahåller skogarna värdefulla ekosystemtjänster inklusive kolbindning.
- EU verkar ha ett allt större fokus på skogens nytta som kolsänka samt ökade krav gällande hänsyn till biologisk mångfald. Vi ser att det påverkar skogsbruksmetoder och avverkningsnivåer, och i nästa steg kan leda till ökade kostnader för skogsindustrin, säger Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken.