EXTRAMATERIAL 2023-4-27 KL. 14:26

Prisbelönt författare släpper litterärt mästerverk om otillräcklig moderskärlek

Av Josefin Petersson

Prisbelönt författare släpper litterärt mästerverk om otillräcklig moderskärlek
Foto: Montage/Omer Armoni

Israeliska Hila Blums nya roman Att älska sin dotter är en litterär pärla som med kirurgisk skärpa skriver fram ett lågmält men djupt drabbande familjedrama, där relationen mellan mor och dotter ställs på sin spets. Romanen har tilldelats Sapir Prize – Israels mest prestigefyllda litterära utmärkelse. Boken har hittills sålts till 18 länder och är den första av Blums romaner som har översatts till svenska.

– I Att älska sin dotter blottlägger Hila Blum med psykologisk precision det till synes obetydliga misstag som har förvandlat närhet till avstånd. Hennes knivskarpa prosa skär fram ett lågmält men djupt drabbande familjedrama om ett älskat barn och en relation som hotas av moderns kärlek. Det här är något av det bästa jag har läst, säger Agnes Cavallin, förläggare på Bazar förlag.
En sen kväll står en kvinna från Jerusalem utanför ett hus i en stad i norra Holland. I huset bor hennes enda dotter med sin familj. Genom fönstret ser kvinnan sina två barnbarn som hon aldrig tidigare fått träffa. Ändå knackar hon inte på, utan iakttar dem bara en liten stund, innan hon återvänder hem till Israel igen. Hon har älskat sin dotter och alltid satt henne främst – ändå är det avgrundsdjupa främlingskapet mellan dem hennes eget fel.

Genom Joelas tillbakablickar och referenser till andra författares skildringar av moderskap får vi följa berättelsen om en mor och en dotter. En barndom där ett dyrkat barn står i centrum, men där relationen inte överlever moderns kärlek.

Hila Blum är en av de internationella gästerna vid Bokmässan 2023 i årets tema Judisk kultur. I flera seminarier kommer olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi att belysas.

Jag föreställer mig Lea i fjorton-, femtonårsåldern, den farliga åldern. Hundra, nej tusen gånger betraktade jag henne och tänkte: Du får mig att tappa andan. Ibland sa jag till henne: Du är så vacker att man kan bli vansinnig. Lea himlade med ögonen och såg allvarlig ut, och jag visste att jag med min dyrkande blick, som var blind för hennes brister, gjorde henne besviken. Och ändå fortsatte jag. Kunde inte låta bli. Accepterade ingen mur mellan oss.
Jag skulle vilja skriva om Lea i ett svep, om allt. Men där finns språket som nålsöga.
Jag skulle gärna vilja skriva om Lea utan ord, men det är omöjligt.
— ur boken.

Hila Blum (f. 1969) är född i Jerusalem där hon bor idag, men har tidigare bott på Hawaii, i Paris och New York. Hon arbetar sedan många år tillbaka som förlagsredaktör. Att älska sin dotter är hennes andra roman och den första som översatts till svenska.

Översättare: Aimee Delblanc
Omslagsformgivare: Sara R. Acedo