EXTRAMATERIAL 2021-12-27 KL. 09:49

Nordnet vinner pris för ”Årets Uppror”

Nordnet har av tidningen Privata Affärer tilldelats pris för ”Årets Uppror” med anledning av bankens kamp för schyssta villkor på investeringssparkonto, ISK.

Tidningen Privata Affärer, Nordens största privatekonomiska magasin, genomför varje år en kartläggning av alla svenska banker och delar ut ett antal utmärkelser. Undersökningen genomförs i år för 31:a gången. I årets undersökning tilldelas Nordnet pris för ”Årets Uppror”. Bakgrunden till utmärkelsen är Nordnets kamp mot försämringar av de villkor som gäller för den populära sparformen investeringssparkonto, ISK. Under året har detta bland annat manifesterats genom den namninsamling som genomfördes i somras under namnet #rörintevårtsparande, i samband med att det från regeringshåll indikerades införande av en så kallad miljonärsskatt samt ett tak på hur mycket som kan sparas på ISK.
- Det känns otroligt roligt att få den här utmärkelsen, men priset tillhör inte oss utan de svenska spararna. Det var fantastiskt att se det folkliga engagemanget i somras när det talades om att införa högre beskattning på ISK och ett tak för hur mycket som fick sparas på kontot. Vårt upprop mot försämringar på ISK samlade över 40 000 underskrifter på en vecka, och 70 procent av alla personer som undertecknade vårt upprop kom från mindre orter över hela Sverige. Det var inget storstadsfenomen vi såg utan en riktig gräsrotsrörelse, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Nordnet har även tidigare tilldelats pris i Privata Affärers årliga utvärdering av banker, senast 2019 då Nordnet uppmärksammades för sitt erbjudande till småföretagare. Men i år vinner alltså Nordnet pris för ”Årets Uppror”, och motiveringen från juryn på Privata Affärer är “Snabbt lyckades Nordnet väcka småspararnas ilska. Vi är imponerade.”
- Sedan vi genomförde namninsamlingen i somras har inga förslag som försämrar villkoren för ISK tagits vidare av regeringen eller socialdemokraterna. Tvärtom faktiskt, då finansminister Mikael Damberg i en intervju med SvD strax innan jul sade att inga planer finns att införa ett tak för hur mycket som kan sparas på ISK. Vi tar det som ett kvitto på att det upprop vi tog initiativ till gjorde intryck på politikerna och att man faktiskt har lyssnat på privatspararna, säger Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.


Fond- och aktieåret 2021
Aktier 2021: Dippköp i fallande tillväxtfavoriter
2021 var det osannolika börsåret. Stimulansfesten fortsatte samtidigt som återstarten av ekonomierna kom igång.
- Spararnas år 2021 har karaktäriserats av hög riskaptit, IPO-yra men också köp i fallande tillväxtfavoriter, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.
Börsåret 2021 kantades av flera händelser som var och en kan anses vara historiska.
- Riskaptiten tycktes periodvis vara skyhög under 2021. Det syntes inte minst på köpen i Reddit-haussen, i kryptorelaterade instrument och på spac-trenden. I januari slogs hos Nordnet rekord i avtal avslut under en och samma dag och antal kunder hos Nordnet ökade under året med över 30 procent, säger Frida Bratt.
Men det är trots allt en stabil favorit som toppar listan över de allra mest nettoköpta aktierna bland Nordnets svenska sparare under året.
- Investor stärkte sin ställning som folkaktien framför andra. Aktien är den mest nettoköpta bland Nordnets svenska kunder i år. Bland kunder som äger över tio instrument, både fonder och aktier, så äger hela 40 procent Investor. Via Investor fås enkelt en exponering mot bank och verkstad, sektorer som gjorde comeback under 2021, säger Frida Bratt.
Evolution och Embracer cementerade dock också sina platser som spararfavoriter under året.
- Evolution har haft en helt fenomenal resa, och spararna var snabba på att bottenfiska när aktien fick sig en törn under slutet av året. Även Embracer gillas starkt, trots en knackig utveckling större delen av 2021, säger Frida Bratt.
På säljsidan hittar vi bland annat storbankerna.
- Trots att bankerna är en starkt bidragande orsak till att storbolagsindex gick så bra särskilt under årets första halva, med drivkrafter som stigande räntenivåer och utdelningar tillbaka på ordinarie nivåer, så har banktåget inte lockat. Tre av storbankerna återfinns på listan över mest nettosålda aktier i år, säger Frida Bratt.

Fonder 2021: Spararna köpte småbolag och investmentbolag
Megatrenderna digitalisering och hållbarhet fortsatte in i 2021 och gjorde avtryck i spararnas fondval under året. Men den allra mest köpta fonden under året hakar i en annan het spartrend.
- Investmentbolagen är de nya folkaktierna, och deras popularitet syns i spararnas fondval, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den allra mest nettoköpta fonden bland Nordnets svenska sparare under 2021. Fonden har varit den allra mest nettoköpta varje månad under hela året, och har nu över 50 000 ägare hos Nordnet.
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag speglar tydligt spararnas förkärlek för investmentbolag. Här får man en exponering mot både bank och verkstad, men även mot andra tillväxtorienterade sektorer där flera av investmentbolagen har innehav. Totalt sett blir det en mix som attraherar fondspararna. Under hösten fick spararna en påminnelse om de ibland höga premierna och krympande rabatterna i flera investmentbolag, men intresset har inte avtagit trots det, säger Frida Bratt.
Ny teknik, fjolårets vinnare, står sig.
- Fonder med fokus på ny teknik gick som tåget under fjolåret och slog sig med dunder och brak in som basinnehav i fondportföljerna. Det är inte fel, med tanke på att mångas svenskar annars ofta har en stor exponering mot bank och verkstad. Ny teknik har inte alls gått lika bra som under 2020, men många tycks se mer långsiktigt än så på sina fondinnehav, säger Frida Bratt.
Även småbolagsfonder har varit populära.
- Även via många småbolagsfonder ges den exponering mot tech- och tillväxtbolag som många fondsparare vill åt, säger Frida Bratt.
På säljsidan syns bland annat obligationsfonder.
- Dels tror jag många sparare under våren 2020 insåg att företagsobligationsfonder innehåller samma typ av risk som aktiefonder. Dels undviks obligationsfonder eftersom centralbankerna kollektivt går mot högre räntor – vilket missgynnar obligationsfonder, säger Frida Bratt.


Källa Nordnet