Efter en säsong i vattnet behöver båten ses över vad gäller allt från skrov till den utrustning som finns ombord. När båten ligger på land är ett perfekt tillfälle att förbereda inför nästa sommar. Det kan vara segel och tampar som behöver bytas ut, flytvästar som passerat bäst före datum eller teknisk utrustning som måste uppdateras.
Om du dessutom är ny båtägare så är det A och O att du har den kunskap som krävs för att ge dig ut till sjöss och att du kan din båt. Det handlar om allt från att veta hur du navigerar med hjälp av ett sjökort, till att veta vilka tillbehör du behöver för att lägga till i en naturhamn. Att besitta den rätta kunskapen om båtliv och sjövett är grundläggande för säkra båtturer.
Inför sommarsäsongens sjösättning
När det är dags att sjösätta båten är det viktigt att du gör en sista koll så att allt är okej. Det bästa är att utgå från en checklista för att inte missa något. Här nedan har vi satt samman en lista som du kan utgå ifrån.
Innan sjösättning bör du kontrollera:
- Oljenivå och kylvätskenivå
- Batteriets laddning och ladda vid behov
- Se över så att samtliga lanternor fungerar
- Smörj upp rörliga delar och kolla smörjpunkter
- Kolla slangar och genomförningar
- Har du inte redan gjort det så byt bränslefilter och gör rent båtens bränsletank
- Kontrollera så att inte impellern har blivit hård eller torkat
- Testa båtens växlar, vinschar, trim samt roder
- Kolla så att du har satt i dyvikan (bottenpluggen) innan sjösättning
När båten är sjösatt
- Se över alla skrovgenomföringar så att det inte läcker någonstans
- Kolla så att motorns kylning är stabil
- Gå igenom flytvästarna, deras bäst före datum och att självutlösningsmekanismen fungerar som den ska
- Kontrollera att båten har all nödvändig utrustning förutom flytvästar: du bör ha ankare, paddel, öskar, pluggar, brandsläckare, första hjälpen-kit, livboj och nödsignaler
Se över båtens elektronik och tekniska utrustning
Förutom att kontrollera självklarheter som att skrovet är helt, besiktiga båtmotorn och kolla riggen bör du gå igenom elen och teknisk utrustning. Det är oavsett om du mest använder båten inomskärs eller om du ofta ger dig ut på öppna hav för långresor.
Även om du givetvis kan köpa till eller uppdatera din tekniska utrustning när båten ligger i vattnet är det smart att göra det under vinterförvaringen. Då är det lättare att gå igenom ledningar och kopplingar för att se om något blivit skadat och behöver bytas ut. Det är också enklare att få hjälp med installationer och liknande från servicepersonal som kan utföra reparationer som du inte kan göra själv.
Gå också igenom din tekniska utrustning såsom kartplotter, VHF-radio och eventuellt handhållna radioapparater. Har du en kartplotter som är rätt för dig och fungerar ditt VHF-radiosystem som det ska? Även om det mesta är elektroniskt idag bör du se till att du har aktuella sjökort i pappersformat. Se även till att ha en kompass som fungerar och tillbehör för att kunna använda sjökortet. Idag förlitar vi oss ofta enbart på elektronisk teknik, vilket kan göra oss sårbara. Om elen fallerar bör du ha ett aktuellt sjökort så att du kan navigera utifrån det.
Byt ut och komplettera säkerhetsutrustning
Väder och vind sliter på all utrustning ombord, även exempelvis flytvästar och livbojar. Tutan eller lanternorna kanske har slutat fungera. Vintersäsongen är perfekt när du vill igenom säkerhetsutrustningen för att se vad du kanske måste byta eller reparera.
Du kanske även behöver komplettera din säkerhetsutrustning om du har tankar på långresor eller vill ta båten till outforskade områden. Ska du exempelvis segla i kallare vatten kan en flytoverall vara en bra säkerhetsutrustning att ha ombord om olyckan skulle vara framme. Se till att du har en fungerande brandsläckare ombord. Du bör även ha öskar om båten tar in vatten, paddel om du får motorstopp och ett ankare med tillräckligt långt rep om du måste ankra upp.
Uppdatera appar för din mobil
Vår mobil är ofta vår bästa vän och vi använder den till det mesta. Den är även praktisk till sjöss då det finns en hel del smarta appar som du kan ladda ner. De är inte bara smarta, att ha rätt appar ökar också säkerheten ombord. Exempelvis appar med AIS-system gör att du kan se fartyg i din närhet. Men för att fartyg ska kunna se dig måste du själv ha en AIS-sändare, vilket kan vara en bra idé att investera, särskilt om du ofta nattseglar.
Det finns dessutom många olika väderappar att ladda ner för att få aktuella väderprognoser. Andra appar som faktiskt kan rädda liv är sociala appar där du har kontakt med andra som är ute till sjöss. Genom att hålla kontakt med andra kan du snabbt få hjälp om det händer något. Titta in här om du behöver byta ut någon säkerhetsutrustning eller komplettera med något. Vi har det du behöver för ett säkert båtliv.