EXTRAMATERIAL 2022-11-27 KL. 15:00

Jesus Christ Superstar i Dalhalla

Av Thomas Edgren

I somras fick Linus Wahlgren & Co hela Dalhalla att koka tre kvällar i rad med Jesus Christ Superstar. Nu är samma uppsättning tillbaka på utomhusarenan med konsertversionen av Tim Rice och Andrew Lloyd Webbers klassiska rockopera.

Jesus Christ Superstar i Dalhalla
Linus Wahlgren spelar huvudrollen i Jesus Christer Superstar, som till sommaren åter spelas på Dalhalla. Foto: Håkan Larsson.

Linus Wahlgren och Laila Adèle spelar Jesus och Maria Magdalena, Peter Stormare är Herodes och som Judas och som Pontus Pilatus ser vi Patrik Martinsson och Fred Johanson. Kapellmästare Carina E Nilsson fattar åter taktpinnen och Åsa Engman regisserar.

- Det var fantastiskt när vi äntligen fick genomföra konserterna i somras efter att föreställningen blivit framflyttad två år på grund av pandemin. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig vilket mottagande vi skulle få av publiken, berättar producenten Viktoria Tocca och fortsätter:

- Det var en sån blandning av känslor, man hörde hur publiken drog efter andan, jublade när Peter Stormare gjorde entré och en storm av applåder som aldrig ville upphöra på slutet när hela publiken stod upp. Alla medverkande är grymt taggade att komma tillbaka till Dalhalla nästa sommar – flera av dem har sagt att det var en helt unik upplevelse.

I övriga roller ses Tord Hansson, Robban Högström och Kristoffer Hellström som spelar Petrus, Simon respektive Kaiafas. Malena Tuvung, Sienna Sebek och Sofia Jung är föreställningens souls girls. Hanna Rydman leder kören Joyvoice.

Detta är originalversionen med Tim Rice texter som spelas. Det är väldigt lite pratad dialog i ”Jesus Christ Superstar” - nästan hela handlingen berättas i sång. Andrew Lloyd Webber och Tim Rice var bara 21 och 25 år gamla när de skrev den nu klassiska rockoperan. Musikalen gavs först ut som ett konceptalbum 1970 innan den fick premiär på Broadway 1971.

Sedan dess har den spelats över hela världen, bland annat i Londons West End, ytterligare tre gånger på Broadway och turnerat i USA, Storbritannien och Australien, och setts av miljontals människor världen över.

Den svenska premiären skedde på Scandinavium i Göteborg 1972 där nio föreställningar spelades och satte nytt publikrekord för arenan.

7-8 juli spelas Jesus Christ Superstar i Dalhalla.FOTNOT
Linus Wahlgren, som spelar Jesus har setts i bland annat ”Grease”, ”Rent”, ”30 grader i februari”, ”Solsidan”, ”Mördaren ljuger inte ensam” och ”The Book of Mormon”.
Under hösten 2022 medverkar Linus i scenshowen ”Pernilla Wahlgren har hybris”.