Jens Lind och Albert Svanberg tillbaka med hockeyhistoria
Av Thomas Edgren
En trio unga stjärnor slår igenom på 1990-talet: Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. De kom att dominera svensk ishockey i två decennier. I nya ”Hockeyns historia” får vi följa deras resa från Tre Kronor till NHL och OS-guldet i Turin 2006, där även Damkronorna med Maria Rooth får sitt stora genombrott.
Mats Sundin och Peter Forsberg – två av de stjärnor som vi får se i ”Hockeyns historia – den gyllene generationen” på TV 4. Foto: Daniel Nilsson, Bildbyrån
Filmen bjuder på bilder många aldrig sett, nya intervjuer och berättelser om okända detaljer och avgörande ögonblick som ger nya perspektiv på en i Sverige 100-års jubilerande sport.
Detta är den fristående fortsättningen på ”Hockeyns historia” som sändes i tre delar av Jens Lind och Albert Svanberg 2019. Premiär blir 13 november i SVT1 och SVT Play.
Serien hyllades av tittarna och är idag en klassiker. Nu kommer en fristående fortsättning. I "Hockeyns historia – den gyllene generationen" möter vi Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström. Även Damkronornas resa mot en historisk olympisk silvermedalj med Maria Rooth i spetsen tas upp.
Forsberg, Sundin och Lidström slog igenom i början av 1990-talet och kom att dominera svensk ishockey i två decennier. Den gyllene generationens resa mot stjärnhimlen började i resterna av ett folkhems-Sverige som förlitade sig på ideella krafter och där klubbkänsla var en viktig del. I takt med de stora pengarnas intåg blev det dock alltmer självklart att söka lyckan på andra sidan Atlanten.
Pengar i all ära, men det som verkligen räknades var segrar med Tre Kronor i en turnering där världens bästa spelare från NHL var med.
Efter bottennapp i två olympiska spel, med förlusten mot Vitryssland 2002 som det mest förnedrande ögonblicket, dök en sista chans upp i OS i Turin 2006. Den gyllene generationen skulle ta den chansen och skapa ishockeyhistoria.
I samma OS nådde Damkronorna sin största framgång genom att besegra USA i semifinalen. Huvudperson bakom den svenska silvermedaljen var Maria Rooth som började spela i Rögle som ensam tjej bland 600 pojkar. Kärleken till ishockeyn fick henne att ta en väg som ingen kvinnlig spelare gjort tidigare.