Gymnasiets ämnesplaner har olika utbildningsmål för de olika programformerna
Av Josefin Petersson
Foto: Pressbild
I en ny avhandling i pedagogik har Evelina Möllenborg undersökt elevers, lärares och rektorers erfarenheter av undervisning i samhällskunskap inom både yrkesprogram och högskoleförberedande program i gymnasieskolan. Fokus har varit samhällskunskapens roll som demokratiämne. Avhandlingen pekar på flera faktorer som påverkar elevernas lärande och därmed riskerar att dela upp eleverna i ett A-lag och ett B-lag.
Undervisningen i ämnet samhällskunskap skiljer sig åt mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program på gymnasiet både i läroplanen och i praktiken. Till exempel ingår politiska ideologier endast på de högskoleförberedande programmen, medan elever på yrkesprogrammen läser om samhället och politiska val, utan att samtidigt erbjudas kunskaper om ideologierna bakom.
Evelina Möllenborg intervjuat 98 gymnasieelever från yrkesprogram och högskoleförberedande program på nio gymnasieskolor. Hon har även pratat med lärare i samhällskunskap och rektorer på samma skolor. Dessutom har hon analyserat gymnasieskolans ämnesplan i samhällskunskap.
– Elever på yrkesprogram läser en kortare kurs i samhällskunskap och undervisningen har dessutom en tendens att handla mer om enkla faktakunskaper. För högskoleförberedande program är analysförmåga och teoretisk kunskap starkt betonad, säger Evelina Möllenborg.
Elever som uttrycker antidemokratiska eller kontroversiella politiska åsikter är en utmaning i samhällskunskapsundervisningen. Hur skolan väljer att skapa förutsättningar för diskussioner i klassrummet och hur lärare bemöter elever i dessa samtal får en avgörande betydelse. Både för elevernas lärande och för deras utveckling till att bli ansvarsfulla medborgare i det demokratiska samhället.
– En skola med alltför stora skillnader mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program riskerar att leda till ett A-lag och ett B-lag när det gäller elevers framtidsmöjligheter som samhällsmedborgare. Lärare måste få reella möjligheter att förmedla demokratiska värderingar till eleverna, säger Evelina Möllenborg.