EXTRAMATERIAL 2022-12-14 KL. 12:00

Generation Z - otrygga på nätet

Av Thomas Edgren

Generation Z; unga vuxna, är mer utsatta för hackerattacker och dataintrång än övriga svenskar. 19 procent i åldersgruppen 18 - 28 år uppgav att de utsatts för dataintrång någon gång de senaste tre åren, jämfört med 13 procent hos hela befolkningen.

Generation Z - otrygga på nätet
Generation Z är mer utsatta för hackerattacker och dataintrång än övriga svenskar. Det visar Säkerhetsbarometern som genomförs vartannat år på uppdrag av Tietoevry. Foto: Tietoevry

57 procent av Sveriges unga vuxna uppger också att de reflekterar över säkerheten på nätet i ganska hög grad. Det visar Säkerhetsbarometern, en Sifo-undersökning som genomförs vartannat år på uppdrag av Tietoevry.

63 procent av svenskarna säger sig reflektera över digital säkerhet i hög grad. Och det gäller över alla åldersgrupper, även om de äldre är något mer oroliga. Men även bland de yngre personerna i undersökningen funderar 57 procent i hög grad över säkerheten på nätet.

Unga vuxna, eller Generation Z, är dock mindre oroliga för att bli hackade när de shoppar online än övriga svenskar. De är dessutom minst benägna att byta lösenord: Över 77 procent har lösenord de använt i över tre år.

- Men det är viktigt att börja tidigt och prata med barn och ungdomar om vikten av att agera på ett säkert sätt på nätet. Föräldrar kan hjälpa sina barn att skydda sig genom att lägga in begränsningar och säkerhetskontroller i betaltjänster och på spelsajter, säger Oskar Ehrnström, säkerhetsexpert på Tietoevry i Sverige.
-
Säkerhetsbarometern visar en nedgång i svenskarnas förtroende för hur privata företag hanterar deras personliga uppgifter. Varannan svensk känner sig otrygg med företagens hantering av personliga data. Generation Z har något högre tillit till hur företag hanterar deras personliga information (51 procent) och de är dessutom den yngre åldersgruppen som har det högsta förtroendet för myndigheternas hantering av persondata.

Enligt undersökningen har 13 procent av svenskarna utsatts för dataintrång under de senaste tre åren, motsvarande cirka en miljon svenskar. Bland Generation Z uppger 19 procent att de blivit utsatta för dataintrång.
- De flesta av oss använder datorer eller mobiler dagligen och en mängd olika applikationer och digitala tjänster. Det är svårt att veta vad som händer i bakgrunden, och svårt att ha koll på alla risker. Dataintrången har ökat eftersom angriparna har vässat sina metoder och de riktar in sig på de som är mest sårbara. Vi talar ofta om hur vanligt det är att äldre blir utsatta, men idag är det faktiskt de unga som löper högst risk att bli hackade, säger Oskar Ehrnström.


Generation Z är mer utsatta för hackerattacker och dataintrång än övriga svenskar. Det visar Säkerhetsbarometern som genomförs vartannat år på uppdrag av Tietoevry. Foto: Tietoevry